SUA avertizează: Satelitul nord-coreean „pare scăpat de sub control” şi riscă să lovească Pământul

Oficialităţile americane au informat că satelitul pe care Coreea de Nord l-a lansat în spaţiu miercuri dimineaţa pare să fi "scăpat de sub control" şi riscă să intre în coliziune cu alţi sateliţi din spaţiu sau să lovească Pământul.  

13 dec. 2012, 19:52
SUA avertizează: Satelitul nord-coreean „pare scăpat de sub control” şi riscă să lovească Pământul

Nord-coreeni au reuşit să lanseze satelitul în spaţiu miercuri, după a cincea încercare. Statul comunist a sărbătorit măreţul eveniment, în timp ce comunitatea internaţională, inclusiv China şi Rusia, a condamnat această lansare despre care se bănuieşte că ar fi fost de fapt un test cu rachetă balistică, scrie Daily Mail.

Oficialităţi americane care au cerut să li se păstreze anonimatu, au declarat pentru postul NBC News că satelitul nord-coreean lansat în spaţiu arată „ca un fel de vehicul spaţial”, despre care nu s-a aflat încă ce rol ar avea în spaţiu.

Oficial, Phenianul a anunţat că este vorba despre un satelit meteorologic, pol-pol. Potrivit specialiştilor ar fi nevoie de două săptămâni pentru a vedea dacă lansarea a fost reuşită şi satelitul se află pe orbită aşa cum a fost programat. Ultima rachetă pe care Phenianul a lansat-o în spaţiu, în aprilie, a eşuat imediat după lansare.

Miercuri noaptea, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a confirmat că „obiectul” se afla pe orbită, menţionând însă că „nu se ştie încă dacă funcţionează normal”. Aparent, avea o viteză normală, de 7,6 kilometri pe secundă, au mai precizat specialiştii. Ei au avertizat că racheta lansatoare ar putea conţine focoase nucleare ce ar ţinti Statele Unite.