Originea romilor, descoperită genetic

Romii din Europa şi Marea Britanie îşi trag originile dintr-un grup de "daliţi" care a migrat din India acum 1.400 de ani, arată un studiu genetic.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 17:11
Originea romilor, descoperită genetic

Suspiciuni că romii ar proveni din India au existat întotdeauna, având în vedere o serie de cuvinte comune şi nişte fotografii cu strămoşii lor cu tenul închis şi îmbrăcaţi în portul celor din sudul Asiei, scrie The Telegraph.

Un studiu condus de cadre universitare din India, Estonia şi Marea Britanie a confirmat originea romilor în subcontinentul indian, locaţia exactă şi mediul social în care au apărut.

Cercetătorii au examinat monstrele de ADN găsite în amprentele romilor din Europa, pe care le-au comparat cu cele ale indienilor din întregul subcontinent. Monstrele romilor s-au potrivit cel mai bine cu cele ale indienilor din nord-vestul Indiei.

Oamenii de ştiinţă cred că actualii romi din Europa au părăsit India în perioadele de război dintre anii 1001 şi 1026.

Studiul este de mare ajutor comunităţilor de romi din Europa şi Marea Britanie deoarece demonstrează ştiinţific originea indiană a acestora şi le aduce recunoştintă în cadrul comunităţilor de indieni aflate pe acest teritoriu.

Studiul a fost publicat luna aceasta în revista „Nature”.