STUDIU: Dependenţele ne conduc viaţa. Vezi la ce nu pot renunţa românii

Un studiu desfăşurat de platforma iVox.ro, în perioada 1-31 martie 2013, relevă că 69.3% dintre români s-au confruntat sau se confruntă cu cel puţin o dependenţă. Cele mai frecvente sunt dependenţa de tutun, de Internet şi de vizionarea programelor TV.

10 mai 2013, 10:32
STUDIU: Dependenţele ne conduc viaţa. Vezi la ce nu pot renunţa românii

69.3% dintre români s-au confruntat sau se confruntă cu cel puţin o dependenţă. Peste o treime din populaţia studiată (34.66%) recunoaşte că are o problemă de dependenţă faţă de tutun. Adicţia faţă de Internet sau computer este aproape la fel de frecvent întâlnită ca şi dependenţa faţă de fumat (31.82%), iar pentru o aproape o cincime din eşantion (17.92%) vizionarea programelor TV (seriale/ filme/ show-uri etc.) reprezintă o adicţie, arată studiul „Adicţiile la români”, desfăşurat pe platfoma iVox.ro în luna martie 2013.

Întrebaţi dacă îi afectează comportamentul sau comportamentele de care sunt dependenţi, două treimi (66.5%) susţin că respectivele comportamente le afectează viaţa. Dependenţele îi afectează pe respondenţi pe mai multe planuri, dar în special dăunează calităţii vieţii în general (52.1%), apoi, 43.38% susţin că îi afectează atât din punct de vedere psihic (43.38%) cât şi fizic (43.09%).

Avem grijă de cei din jur?

Dependenţele afectează oamenii şi pe planul social şi al relaţiilor (37.06%) dar şi a performanţei în general (24.45%). Mai mult de o treime din respondenţi (38.5%) susţin că dependenţele lor îi afectează pe cei din jur, iar, 39.27% sunt de părere contrarie.

Cum se confruntă românii cu adicţiile?

Studiul arată că majoritatea persoanelor au încercat cel puţin o dată să elimine o adicţie, dar nu au reuşit (38.21%), iar 6.55% au reuşit dar, au înlocuit comportamentul cu o altă adicţie. O parte semnificativă dintre repondenţi au reuşit să renunţe la cel puţin o adicţie (32.53%), iar 9.86% îşi doresc asta, dar nu au încercat până în momentul de faţă. Pe de altă parte, există şi persoane care nu au încercat niciodată să elimine un comportament de care sunt dependente, dar nici nu îşi doresc acest lucru.

Dintre persoanele care au intenţionat să elimine sau au eliminat o adicţie, peste jumătate nu au apelat şi nici nu ar dori să recurgă la ajutor specializat (53.69%). O treime (33.07%), din contră, deşi nu au încercat, ar dori să apeleze la ajutor specializat pentru a renunţa la o adicţie. Aproximativ 13% susţin că au beneficiat de ajutor specializat pentru a renunţa la o dependenţă: 6.01% consideră că suportul nu i-au ajutat pentru a depăşi adicţia, iar 7.24% declară că au fost ajutaţi să renunţe la un comportament nedorit.

Peste trei sferturi dintre respondenţi (78.2%) susţin că în România nu există tratament suficient pentru tratarea dependenţelor şi doar 21.8% susţin că există tratament suficient. Cei mai mulţi îşi doresc un tratament adecvat în privinţa dependenţei faţă de alcool, tutun şi droguri uşoare.

Care sunt cele mai nocive dependenţe?

Cele mai nocive dependenţe sunt considerate a fi cele chimice şi farmaceutice: alcool, droguri, tutun, sedative, somnifere etc. (87.71%). Mai puţini sunt cei care sunt de părere că adicţiile non-chimice precum cele care implică jocurile de noroc, sexul, dragostea, munca, Internetul sau shoppingul, sunt mai
dăunătoare decât celelalte categorii (8.08%). Adicţiile alimentare sunt considerate a fi nocive de către 4.2% dintre participanţii cercetării.

Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 1-31 martie 2013, la nivel naţional, pe un eşantion de 10.170 respondenţi, utilizatori ai platformei iVox.ro.