Studiu: Importanţa celulelor stem este insuficient cunoscută printre femeile tinere

Femeile din România au nevoie de cât mai multe informaţii despre potenţialul de utilizare a sângelui placentar. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat recent de compania G82 din Cehia, pentru Cord Blood Center Medical, pe un grup alcătuit din mame, viitoare mame, precum şi femei care intenţionează să aducă pe lume un copil.

RomaniaTV.net
25 ian. 2013, 14:27
Studiu: Importanţa celulelor stem este insuficient cunoscută printre femeile tinere

Astfel, un număr mare de femei însărcinate, respectiv mai exact 79% din cele intervievate, au declarat că le este familiar termenul de sânge placentar, în timp ce, în rândul femeilor care plănuiesc în viitor să devină mame, procentul este uşor mai scăzut (59 %).

Principala informaţie referitoare la sângele placentar pe care participantele la acest sondaj o deţin este că acesta trateaza anumite boli grave. Mai mult, 97% dintre persoanele participante la interviu ştiu că procedura de recoltare de celule stem nu este dureroasă sau periculoasă pentru mamă şi copil. Atitudinea femeilor care intenţionează să aibă un copil, referitoare la recoltarea de celule stem  este una pozitivă.

Astfel, 2 din 3 femei au declarat că vor lua în considerare recoltarea şi depozitarea de celule stem la naşterea copilului. Motivul pentru care au decis acest lucru este faptul că această grefă ar putea să le protejeze copilul sau familia. De altfel, protecţia propriului copil reprezintă motivul principal pentru care femeile aleg recoltarea de celule stem.

„Principală piedică este lipsa de informare corectă. Deşi subiectul celulelor stem a fost abordat tot mai mult în media ultimilor ani, persistă un anumit grad de ignoranţă atunci când vine vorba de decizia de a recolta celule stem la naştere pentru a pune o centură de siguranţă viitorului copilului. Ponderea părinţilor care apeleaza la recoltarea, procesarea şi stocarea celulelor stem din sângele placentar este încă destul de mică. Din păcate, vorbim de sub 10% din totalul celor care aduc, anual, pe lume un copil în România” a declarat directorul general al CordBloodCenter Romania, dr. Tudor Panu.

Nevoia de mai multă informaţie se face simţită, 83% dintre tinerele care intenţionează să aibă un copil în viitor sunt de părere că românii nu au suficiente cunoştinţe despre sângele placentar şi potenţialul lui de utilizare. De altfel, 2 din 5 persoane chestionate (femei însărcinate sau care intenţionează să aibă un copil) nu deţin nicio informaţie referitoare la ce este sângele placentar.

Sondajul de opinie a fost făcut la sfârşitul anului trecut de compania G82 din Cehia on-line, pe un eşantion de 650 de persoane (gravide, femei care intenţionează să devină mame şi mame care au recoltat celule stem la naştere).