Studiu: Băuturile light se asociază cu un risc crescut de diabet

Băuturile îndulcite light s-ar putea asocia cu un risc crescut de diabet, potrivit unui studiu publicat joi la Paris. Desfăşurat de cercetători francezi pe 66.188 femei, ţinute sub observaţie din 1993, studiul a confirmat existenţa unei legături între băuturile îndulcite şi diabetul de tip 2 (cel mai frecvent).

10 feb. 2013, 16:54
Studiu: Băuturile light se asociază cu un risc crescut de diabet

Contrar a ceea ce se crede în general – că băuturile light reduc riscul de diabet -, cercetătorii de la Inserm au arătat că riscul de diabet este mai mare la cei care consumă băuturi light decât la cei care beau răcoritoare îndulcite normal, potrivit Agerpress.

Rezultatele, publicate în revista americană ‘Journal of Clinical Nutrition’, au arătat că femeile care consumă băuturi light beau mai mult decât cele care preferă băuturile îndulcite normale (2,8 pahare/săptămână faţă de 1,6 pahare/săptămână în medie). Dar, chiar şi la cantitate egală, băuturile light se asociază cu un risc mai mare de diabet: la un consum de 0,5 l/săptămână, riscul creşte cu 15%, iar la 1,5 l/săptămână, cu 59%.

Pentru a afla dacă riscul se asociază doar cu băuturile light, doi cercetători au comparat efectele acestora cu cele ale sucului de fructe presate, nedescoperind nicio legătură în ultimul caz.

Sunt necesare studii suplimentare asupra efectelor băuturilor light pentru a confirma aceste rezultate şi a stabili o legătură de la cauză la efect, precizează cercetătorii.