Stresul prelungit măreşte riscul apariţiei maladiei Alzheimer

Stresul constant pentru o persoană măreşte riscul instalării bolii Alzheimer, arată un studiu recent. Studiul a fost realizat pe animale de laborator, dar procesele cerebrale implicate sunt similare şi la oameni. Cercetătorii consideră că hormonii de stres inhibă activitatea creierului.

21 mart. 2013, 08:59
Stresul prelungit măreşte riscul apariţiei maladiei Alzheimer

Hormonii de stres sunt secretaţi în cantităţi mari în situaţii tensionate şi afectează negativ funcţiile cerebrale, iar dacă nivelurile acestor hormoni sunt mereu ridicate, cum se întâmplă în situaţiile de stres cronic, acest fapt poate predispune la apariţia bolii Alzheimer, scrie descopera.ro.

Teoria a fost testată în cadrul unor studii pe şoareci, realizate de cercetătoarea Sara Bengtsson la Universitatea Umea din Suedia. Ea a constatat că şoarecii care aveau niveluri ridicate de hormoni de stres în creier aveau probleme cu învăţarea şi memoria.

De asemenea, prezentau niveluri crescute de proteine beta-amiloide, acele proteine care se depozitează şi în creierul persoanelor ce suferă de maladia Alzheimer.

Studiul a arătat că nivelurile ridicate ale acestor proteine sunt asociate cu funcţionarea defectuoasă a sinapselor cerebrale (conexiunile dintre neuroni). Se crede că distrugerea acestor sinapse duce la pierderile de memorie şi problemele de comunicare asociate cu boala Alzheimer.