Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari

Începe deja sfârşitul Fondului Proprietatea (FP)? Cel mai mare acţionar al FP, Elliott Associates, vrea ca administratorul FP să vândă din activele fondului, astfel încât dividendele să fie şi mai mari decât cele propuse deja. Acum dividendele consumă peste 96% din profitul net pe anul trecut. Administratorul FP, Franklin Templeton, ar urma şi el să primească un comision suplimentar de 1,5% din sumele încasate.

16 feb. 2012, 13:10
Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari

„Iniţiativa ar transforma Fondul Proprietatea într-o colecţie de active de vânzare, iar administratorul FP ar semăna mai mult cu un lichidator“, este de părere Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR.

Vânzarea de active în scopul distribuirii de dividende speciale rezultate „nu ar putea fi făcută, cel mai probabil, în cele mai bune condiţii de piaţă şi atunci ar rezulta pierderi de activ. Cu timpul Fondul ar deveni o colecţie de active în curs de transformare în cash, ceea ce i-ar limita durata de viaţă “, a mai declarat analistul de la BCR pentru RTV.NET.

Manchester Securities Corporation, care împreună cu un alt fond de investiţii de risc al Grupului Elliott Associates deţine 13% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), a solicitat convocarea adunării generale a acţionarilor, pentru revizuirea comisionului pe care îl încasează administratorul FP şi pentru aprobarea unei noi politici de dividende.

Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom, sucursala Bucureşti, încasează 0,479% pe an din capitalizarea Fondului. Acţiunile FP se cotează în prezent (ora 14.15) la un preţ de 0,53 lei, în creştere cu 1,15%. La această cotaţie, capitalizarea Fondului (valoarea de piaţă) este de 7,22 miliarde de lei.

Manchester Securities Corp. propune încurajarea administratorului să vândă din participaţii ale FP la diferite companii, astfel încât acţionarii să primească un comision suplimentar de 1,5%, în perioada 2012 – 2013, din banii obţinuţi şi distribuiţi ulterior acţionarilor ca dividende speciale, În 2014 comisionul special ar urma să scadă la 1%.

Fondul Grupului Elliot declanşează, de fapt o polemică. Recunoaşte că actuala structură a comisionului de cotă din capitalizarea bursieră, încurajează administratorul să reinvestească sumele obţinute din vânzări, astfel încât să „maximizeze continuu valoarea portofoliului“, preţul acţiunii FP să crească şi să câştige la rândul său mai mult.

Manchester Securities Corp. spune că o structură revizuită a comisionului, cu o componentă de comision special rezultat din vânzare de active, ar reduce discountul valorii unitare a activului net faţă de cotaţia de piaţă (diferenţa dintre valoarea averii pe acţiune şi valoarea acţiunii), acum de aproape 50%.

„Un program consecvent de vânzări şi distribuţii către acţionari ar semnala pieţei că administratorul nu este dispus să tolereze tranzacţionarea acţiunilor emise de Fond la un discount mare faţă de valoarea activului net pe acţiune“, se spune într-o scrisoare adresată de Manchester Securities adminsitratorului FP.

„Sigur că discountul se va reduce şi că perspectivele unor dividende mai mari va creşte atractivitatea fondului pe termen scurt şi mediu, dar pe termen lung, sărăcirea portofoliului va duce la scăderea dramatică a cotaţiilor“, obsevă Mihai Căruntu.

Fondul grupului Elliott recunoaşte că diminuarea discountului se va obţine prin micşorarea activelor fondului, dar nu evocă posibilitatea ca activele să mai şi crească, ceea ce lasă loc ideii că Fondul s-ar putea să se şi desfiinţeze, dacă nu va mai avea portofoliu.

Fondurile Elliott fac parte din categoria fondurilor de investiţii de risc (hedging), cunoscute prin agresivitatea cu care operează pe piaţă.

Cum s-a văzut, analiştii de piaţă de capital remarcaseră deja faptul că presiunea fondurilor de investiţii de a obţine dividende cât mai mari de la FP şi de la SIF-uri va pune în dificultate adminsitrarea acestora, împinsă astfel să vândă din active, al cărui loc nu va mai fi luat de altceva în schimb, din lispă se lichidităţi.

De aceea SIF Moldova, de pildă, a şi propus, pentru prima dată în istoria SIF-urilor, o majorare de copital, concomitentă cu creşterea dividendelor. Altfel spus, mesajul administratorilor de la SIF Moldova a fost: „investiţi, dacă vreţi dividende mai mari“.

Totodată, altfel decât prin scăderea activelor, discountul nu va fi anihilat fără plasamente foarte atractive, căci, prin definiţie, mereu piaţa va cere discount din cauza gradului de risc alocat fondruilor de investiţii în general.

Politica actuală de dividende a FP prevede distribuirea aproape integrală către acţionari a profitului obţinut din dividendele şi dobânzile încasate de Fond, restul încasărilor putând fi reinvestite.

Astfel, administratorul Franklin Templeton a propus ca acţionarii să primească în acest an ca dividende brute peste 96 % din profitul net de peste 543 de milioane leiobţinut anul trecut anul trecut.

Franklin Templeton va convoca AGA care ar urma să aibă loc până pe 8 aprilie, pe ordinea de zi fiind prezentate şi solicitările transmise săptămâna trecută de alţi trei acţionari pentru aprobarea listării secundare a FP pe bursa de la Varşovia şi pentru revocarea membrilor Comitetului Reprezentanţilor.