Stolojan: Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune, dar nu avem semnale de alarmă

Theodor Stolojan, fost premier al României, a declarat, la România TV că, deşi din punct ce vedere tehnic este posibil să intrăm din nou în recesiune, nu există motive să ne alarmăm.

RomaniaTV.net
09 mart. 2012, 11:34
Stolojan: Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune, dar nu avem semnale de alarmă

„Tehnic e posibil (să intrăm în recesiune n.red.), când ai două trimestre consecutive cu scădere, iar noi avem trimestrul patru de anul trecut şi trimestrul unu din 2012”, a declarat Theodor Stolojan la România TV. Totuşi, fostul premier a subliniat că „nu avem date care să arate că ne îndreptăm spre recesiune”.

Trebuie să fim atenţi la zona euro, unde prognozele arată recesiune şi unde e concentrată cea mai mare parte a exportului românesc. Dacă intrăm în recesiune, trebuie să ne adaptăm la noua realitate. Anul acesta va fi un an de staţionare, în care, dacă suntem optimişti, trebuie să spunem că nu intrăm în recesiune şi că parcurgem o perioadă dificilă nu doar pentru România, ci pentru întreaga zonă în care ne aflăm„, a precizat Stolojan.

La ora actuală avem câteva prognoze cu privire la creşterea economică din România, dar din păcate niciuna dintre ele nu coincide cu alta. Sunt prognoze care vorbesc de o creştere economică de la 0,8 până la 1,6, iar bugetul României este făcut pe o creştere de 2,1. Nu cred că nu putem recupera ce s-a pierdut în trimestrul unu din cauza zăpezilor, care, sigur, au afectat anumite activităţi. Cred că putem să corectăm, să recuperăm în trimestrul doi, mai ales că în viaţa reală contractele sunt contracte şi trebuie respectate„, a precizat fostul premier.

Theodor Stolojan a vorbit şi despre posibila majorarea a salariilor în sectorul bugetar, cerută de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu câteva zile: „Nu pot decât să amintesc că atunci când s-au tăiat salariile cu 25% a fost o decizie clară că se face reformă la toate nivelurile de buget şi că la personalul care rămâne se va reveni cu salariul la cel dinaintea tăierii. Sper ca actualul guvern să revină„.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a anunţat într-o conferinţă de presă că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.