Ştefan Deaconu, la CCR: Dacă decizia este ca Ponta să meargă la Bruxelles, trebuie respectată

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a declarat că argumentul principal pe care îl are Administraţia Prezidenţială în ceea ce priveşte reprezentarea la Consiliul European este că nu există o schimbare a legislaţiei care să permită primului-ministru să reprezinte România pe plan extern, în detrimentul preşedintelui care are acest drept în conformitate cu Constituţia. Curtea Constituţională (CCR) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 09:37
Ştefan Deaconu, la CCR: Dacă decizia este ca Ponta să meargă la Bruxelles, trebuie respectată

„Până acum, nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, aceleaşi legi pe baza cărora preşedintele României a participat până acum la Consiliul European”, a declarat Deaconu.

Acesta a arătat că legea fundamentală în conferă şefului statului dreptul de a reprezenta pe plan extern statul român. „Uniunea Europeană este o uniune de state, la Consiliul European participă rerezentanţii statelor, iar Constituţia prevede că preşedintele României reprezintă statul român”, a argumentat consilierul lui Băsescu.

Deaconu a remis Curţii Constituţionale mai multe documente în favoarea tezei pe care a susţinut-o în faţa judecătorilor CCR, inclusiv schimbul de scrisori dintre preşedinţie şi Guvern.

În plus, el a respins ideea că este vorba de un conflict între preşedinte şi Parlament deoarece forul legislativ a adoptat o declaraţie prin care prim-ministrul este autorizat să reprezinte România la Consiliul European. „Declaraţia Parlamentului este o declaraţie politică şi, ca urmare, nu produce efecte juridice nici faţă de preşedinte, nici faţă de Guvern”, a apreciat Ştefan Deaconu.

Întrebat dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, Deaconu a răspuns: „Dacă asta e decizia, trebuie respectată”.

Curtea Constituţională (CCR) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European. La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

Pe 25 iunie, preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind conflictul cu Guvernul referitor la nivelul reprezentării la Consiliul European. Şeful statului i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare lui Victor Ponta în care îl ameninţă cu justiţia în cazul în care va merge la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles fără a avea aprobarea expresă a Preşedinţiei.

Traian Băsescu cere Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie.

CCR a stabilit deja ca examinarea sesizării să aibă loc miercuri, 27 iunie, cu o zi înainte de începerea lucrărilor Consiliului European.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercurea trecută, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte.