O MINUNE „roş-albastră”. STEAUA a eliminat Ajax la penalty-uri şi va juca în OPTIMILE LIGII EUROPA

Steaua s-a calificat în optimile Ligii Europa, după ce a învins, joi seară, pe Naţional Arena, formaţia Ajax Amsterdam, în manşa secundă a 16-imilor competiţiei. Calificarea s-a decis la loviturile de departajare, după ce trupa lui Laurenţiu Reghecampf a reuşit să întoarcă rezultatul din tur, când pierduse cu 0-2.

21 feb. 2013, 06:23
O MINUNE „roş-albastră”. STEAUA a eliminat Ajax la penalty-uri şi va juca în OPTIMILE LIGII EUROPA

Steaua a pornit cu şansa a doua în confruntarea cu Ajax Amsterdam, din 16-imile Ligii Europa, iar după meciul tur din Olanda, câştigat de „lăncieri” cu 2-0, nimeni nu mai dădea echipei lui Reghecampf vreo şansă de calificare. Nici suporterii stelişti, care au fost martori, în 2005, la minunea din dubla manşă cu Valencia, nu erau prea convinşi când vorbeau despre o posibilă repetare a istoriei.

Laurenţiu Reghecampf şi băieţii lui au răsturnat, însă, toate pronosticurile şi calculele hârtiei şi au dus din nou Steaua în optimile unei cupe europene, unde nu au mai fost din 2006, când aveau să se oprească tocmai în semifinalele Cupei UEFA.

Steaua a început meciul curajos şi a căutat în permanenţă golul, în timp ce Ajax a preferat să stea la adăpostul avantajului din meciul tur. Iasmin Latovlevici a deschis drumul Stelei spre o nouă performanţă în minutul 38, când a înscris cu un lob superb peste Vermeer, după o pasă foarte bună a lui Chiricheş. „Roş-albaştrii” au reuşit să-şi păstreze avantajul până la pauză, iar la reluare au revenit pe teren cu o şi mai mare determinare, care i-a uluit, parcă, pe olandezi.

Tatu (55) şi Tănase (56) au trecut pe lângă golul doi, iar Adi Popa a lovit bara în minutul 59, cu un şut de la marginea careului.

La 1-0, Reghecampf l-a aruncat în teren şi pe Nikolici, dorind să întărească atacul, dar golul doi a venit, în minutul 76, de la fundaşul central Chiricheş, care a marcat cu un şut fabulos, de la 35 de metri, direct sub transversală.

Treziţi parcă din pumni şi nevenindu-le să creadă că şi-au risipit avantajul creat în meciul tur, olandezii au încercat să pună o mai mare presiune la poarta lui Tătăruşanu şi au avut şi ei şanse importante de gol prin Van Rhijn şi Eriksen, dar şi o bară, în minutul 82.

Ocrotită şi de şansă, Steaua a dus cele 90 de minute la capăt fără a primi vreun gol, iar meciul a intrat în prelungiri şi a ajuns apoi la loviturile de departajare, exact ca în urmă cu opt ani, la meciul cu Valencia, disputat pe un teren desfundat şi mocirlos în Ghencea.

Loteria a fost începută de Ajax, care a înscris prin Eriksen, iar Rusescu a echilibrat balanţa, cu un şut puternic, fără şanse pentru Vermeer. A doua serie de penalty-uri a fost începută de Schone, dar Tătăruşanu a apărat magistral, oferindu-i Stelei  şansa de a trece în avantaj. Nikolici nu a ratat, iar scorul la loviturile de departajare era 2-1. De Jong şi Filip au marcat şi ei, dar Moisander a trimis peste poartă – la fel ca Marco Di Vaio pe Ghencea, în 24 februarie 200. Latovlevici, omul care deschisese drumul Stelei spre calificare, a fost cel care le-a dat „lăncierilor” lovitura de graţie, învingându-l pe Vermeer pentru a doua oară în aceeaşi seară.

Steaua va întâlni în optimi pe Chelsea, care a trecut în dublă manşă de Sparta Praga.

STEAUA – AJAX AMSTERDAM 2-0

Au marcat: Latovlevici 38, Chiricheş 76

Penalty 8: LATOVLEVICI ÎNSCRIE pentru 4-2 la penalty-uri! STEAUA ESTE ÎN OPTIMI!

Penalty 7: Moisander TRIMITE PESTE POARTĂ!

Penalty 6: FILIP MARCHEAZĂ! 3-2 pentru Steaua!

Penalty 5: DE JONG ÎNSCRIE pentru Ajax.

Penalty 4: NIKOLICI ÎNSCRIE! 2-1 pentru STEAUA

Penalty 3:APĂRĂ TĂTĂRUŞANU în faţa lui Schone

Penalty 2: RUSESCU ÎNSCRIE în dreapta lui Vermeer

Penalty 1: ERIKSEN ÎNSCRIE cu un şut în stânga lui Tătăruşanu.

* Ajax bate prima.

Min. 120 Fluier final! Calificarea se decide la loviturile de la 11 metri.

Min. 120 Miile de spectatori de pe Naţional Arena cântă ca într-un singur glas la una dintre ultimele faze ale jocului. Latovlevici bate un corner pentru Steaua, îl găseşte pe Gardoş în careu, dar fundaşul nu nimereşte spaţiul porţii.

Min. 117 Emoţii mari la poarta Stelei. Pârvulescu pierde o minge în preajma careului, aceasta ajunge la Serero, dar din fericire pentru „roş-albaştri” mingea trece pe lângă stâlpul din stânga lui Tătăruşanu.

Min. 116 Serero îl vede bine pe De Jong, care nu reuşeşte, însă, să desfacă apărarea Stelei. Ajax rămâne în preajma careului.

Min. 114 Poulsen (Ajax) primeşte cartonaşul galben.

Min. 114 Adi Popa centrează în faţa porţii, dar Vermeer iese bine dintre buturi şi prinde fără emoţii.

Min. 110 Steaua ajunge periculos la poarta lui Vermeer, Nikolici se încurcă în minge, aceasta ajunge la Adi Popa, care nu reuşeşte însă să reia spre poartă, în duel cu doi fundaşi.

Min. 109 Emoţii pentru Steaua la un corner pentru Ajax. Tătăruşanu a ieşit pe lângă minge, dar Alderweireld nu prinde cadrul porţii.

Min. 106 A început repriza a doua de prelungiri.

Min. 105 Rusescu respinge de lângă bară o centrare din corner a lui Eriksen. Ajax beneficiază de o nouă lovitură de colţ, dar Tătăruşanu boxează.

Min. 102 Adi Popa încearcă o foarfecă de efect, dar se accidentează şi acuză dureri.

Min. 97 De Jong (Ajax) primeşte cartonaşul galben.

Min. 92 Latovlevici intervine bine în faţa lui De Jong, la o fază periculoasă.

Min. 91 A început prima repriză de prelungiri.

Min. 90+3 Meciul intră în prelungiri.

Min. 90+2 Adi Popa este împins de Blind, după o ciocnire. Spiritele încep să se încingă, olandezilor nevenindu-le să creadă că au pierdut avantajul avut după meciul tur.

Min. 90 Trei minute suplimentare, înaintea prelungirilor.

Min. 89 Tătăruşanu boxează un balon periculos şi menţine Steaua în joc.

Min. 85 Corner pentru Steaua, scos de Nikolici. Chipciu bate lovitura de colţ la prima bară, dar Serero respinge.

Min. 83 Ajax presează tot mai mult, iar Eriksen trece şi el pe lângă gol, şutând milimetric pe lângă poarta lui Tătăruşanu.

Min. 83 Tătăruşanu are o intervenţie senzaţională la un şut al lui Van Rhijn.

Min. 82 Serero intră în locul lui Fischer, iar Ajax a epuizat toate schimbările.

Min. 80 Încă o ocazie uriaşă pentru Steaua, semnată Adi Popa, dar mingea nu intră în poartă.

Min. 77 Ultima schimbare la Steaua: Pârvulescu îi ia locul lui Tatu.

Min. 76 GOOOOOOOL STEAUA! CHIRICHEŞ FACE 2-0, iar steliştii visează la o nouă minune precum cea din meciul cu Valencia. Chiricheş a înscris cu un şut din „drop”, sub transversală.

Min. 74 Boerrigter reia cu capul alături, după o centrare a lui Schone.

Min. 73 Filip (Steaua) primeşte şi el cartonaşul galben.

Min. 71 Dublă schimbare la Ajax: iese Cuenca şi intră Boerrigter, iar Schone îi ia locul lui Sigthorsson.

Min. 70 Chiricheş încearcă un voleu de la 25 de metri, dar trimite mingea mult alături.

Min. 69 Latovlevici urcă pe stânga, îi pasează lui Chipciu, dar apărarea „lăncierilor” acordă corner.

Min. 66 A doua schimbare la Steaua: iese Tănase, intră Nikolici. Chiricheş a preluat banderola de căpitan.

Min. 65 Pericol la poarta Stelei. Latovlevici respinge în faţa lui De Jong, Ajax rămâne în atac, dar în cele din urmă „roş-albaştrii” reuşesc să degajeze.

Min. 59 BARĂ PENTRU STEAUA! Adi Popa şutează de la marginea careului, dar mingea loveşte stâlpul din dreapta lui Vermeer.

Min. 56 Tănase şutează periculos la colţul lung şi îl întinde serios pe Vermeer, dar mingea trece puţin alături.

Min. 55 Tatu încearcă un călcâi, încercând să surprindă apărarea oaspeţilor, care este însă pe fază şi respinge.

Min. 54 Râpă rezolvă foarte bine un atac periculos al lui Fischer.

Min. 53 Steaua stă de minute bune în preajma careului oaspeţilor, dar nu reuşeşte să şuteze periculos.

Min. 52 Chipciu urcă periculos către poarta lui Vermeer, dar olandezii se apără bine, pe două linii. Steaua rămâne totuşi în atac.

Min. 51 Blind, fundaşul stânga al Ajax-ului este surprins în ofsaid în careul Stelei.

Min. 49 Rusescu primeşte o pasă foarte bună pe culoar de la Tănase, dar fundaşii olandezi reuşesc să intercepteze şi trimit în corner. Vermeer iese bine din poartă şi reţine.

Min. 46 Reghecampf a făcut prima mutare: Filip a intrat în locul lui Prepeliţă.

Min. 46 A început repriza a doua.

Min. 45+3 Pauză pe Naţional Arena.

Min. 45+3 Arbitrii acordă corner la o fază petrecută în careul Stelei, dar în cele din urmă nu-i mai lasă pe olandezi să execute, fluierând finalul primei reprize.

Min. 45 Trei minute de prelungiri.

Min. 41 Cartonaş galben Prepeliţă (Steaua).

Min. 38 GOOOOOL STEAUA! LATOVLEVICI A DESCHIS SCORUL, cu un lob peste Vermeer, după o pasă foarte bună a lui Chiricheş.

Min. 34 Tănase mişcă mingea pentru Rusescu, care trage la poartă, dar mingea îl loveşte în mână pe Eriksen, aflat pe linia porţii, şi iese în corner. Arbitrul a refuzat, însă, penalty-ul Stelei.

Min. 34 Lovitură liberă indirectă pentru Steauade la 6 metri, după ce Poulsen i-a pasat lui Vermeer din faţa lui Tatu.

Min. 33 Eriksen (Ajax) primeşte cartonaşul galben.

Min. 32 Prepeliţă bate lovitura liberă, dar trimite direct în braţele lui Vermeer, peste grupul de jucători comasat în careul lui Ajax.

Min. 31 Chipciu este faultat de De Jong, pe care arbitrul îl iartă de un galben. Steaua beneficiază de lovitură liberă de pe stânga.

Min. 29 Tătăruşanu prinde în doi timpi o minge trimisă în careu de Cuenca. Portarul stelist degajează, dar „lăncierii” recuperează şi pun din nou presiune la poarta „roş-albaştrilor”.

Min. 26 Fischer trage la poartă din afara careului, dar mingea trece mult pe lângă.

Min. 24 Meciul a mai scăzut în intensitate, cele două echipe preferând un joc prudent.

Min. 21 Sigthorsson este surprins în ofsaid de o pasă a lui Fischer. Steaua mută jocul în jumătatea „lăncierilor”, dar Tănase este şi el în poziţie afară din joc.

Min. 20 Alderweireld se resimte după o ciocnire cu un stelist. Jocul a fost întrerupt aproximativ un minut.

Min. 18 Cuenca urcă periculos pe dreapta, dar Chipciu îl dublează bine pe Latovlevici şi trimite în aut.

Min. 16 Corner pentru Steaua, după o acţiune a lui Adi Popa. Steliştii cer o lovitură de la 11 metri, reclamând un henţ, dar arbitrul lasă jocul să continue. Mingea este apoi trimisă peste apărarea lui Ajax, până la Tănase, care era însă în ofsaid.

Min. 12 „Lăncierii” creează panică la poarta lui Tătăruşanu, dar mingea îl loveşte în cap pe Chiricheş şi iese din zona periculoasă. „Roş-albaştrii” au plecat apoi pe contraatac, dar olandezii s-au repliat bine şi au demontat acţiunea Stelei.

Min. 7 Cartonaş galben Florin Gardoş (Steaua).

Min. 6 Prepeliţă faultează în apropiere de careul lui Tătăruşanu, dar scapă de galben. Lovitura liberă este periculoasă pentru Steaua, dar mingea şutată de Eriksen trece peste.

Min. 2 Steaua beneficiază de un prim corner, care rămâne însă fără rezultat.

Min. 1 A început meciul.

Componenţa echipelor:

STEAUA: Tătăruşanu – Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici – Tatu, Prepeliţă, Tănase – Popa, Rusescu, Chipciu. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

Ajax: Vermeer – Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind – C. Poulsen, S. De Jong, Eriksen – Isaac Cuenca, Sigthorsson, Fischer. Antrenor: Frank De Boer.

 

Pe 24 februarie 2005, Steaua obţinea la Bucureşti, în faţa Valenciei, una dintre cele mai mari victorii din istoria sa recentă şi reuşea calificarea în optimile de finală ale Cupei UEFA, după ce a întors rezultatul de 0-2 cu care pierduse în Spania.

Acum, la opt ani distanţă, momentul este mai actual ca oricând, deoarece şi cotextul este similar. Roş-albaştrii au fost învinşi cu 0-2 de Ajax Amsterdam, în Olanda, iar superstiţiile au mers până într-acolo încât s-au găsit similitudini şi în privinţa suprafeţei de joc, la fel de proastă şi atunci, ca şi acum. Diferenţa o reprezintă stadionul, meciul cu Ajax urmând să se dispute pe Arena Naţională.

Optimismul steliştilor nu este însă împărtăşit şi de casele de pariuri, care prin prisma abseneţelor mijlocaşilor Bourceanu şi Pintilii, dau Stelei cota 2,75 la victorie, în timp ce Ajax are cota 2,7 pentru a câştiga. Cât despre o calificare a trupei lui Reghecampf în optimile Ligii Europa, aceasta are cota 9, în timp ce „lăncierii” sunt consideraţi ca şi calificaţi, având o cotă infimă, 1,071. Îngrijorător pentru Steaua este faptul că a pierdut ultimele şase meciuri disputate în 16-imile Ligii Europa fără ca măcar să înscrie vreun gol, incluzând aici patru meciuri cu formaţii olandeze (0-2 cu Ajax, pe 14 decembrie 2013; 0-1 cu Twente Enschede, pe 16 şi 23 februarie 2012; 0-1 cu Hereenveen, pe 23 februarie 2006).

Meciul Steaua – Ajax va fi condus de unul dintre arbitri cu nume ai fotbalului european, italianul Paolo Tagliavento, care a mai arbitrat-o pe Ajax la ultima deplasare în România, în 2009, când „lăncierii” s-au impus cu 2-1 pe terenul Timişoarei.