Steagul secuiesc, ARBORAT pe Parlamentul Ungariei. „Nu dorim amplificarea tensiunilor cu România”

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale". Acţiunea a fost iniţiată de preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover, cu prilejul sesiunii plenare a legislatorilor maghiari din Bazinul carpatic desfăşurate la Budapesta. Gestul oficialilor maghiari are loc pe fondul recentului scandal dipomatic dintre România şi Ungaria privind arborarea steagului secuiesc.

15 feb. 2013, 14:54
Steagul secuiesc, ARBORAT pe Parlamentul Ungariei. „Nu dorim amplificarea tensiunilor cu România”

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic, scrie Mediafax, citând MTI.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, mulţumind tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Semjen a subliniat că Budapesta nu doreşte „amplificarea tensiunilor cu România” şi a adresat mulţumiri municipalităţilor ungare care au arborat steagul secuiesc ca „semn de solidaritate cu prietenii noştri transilvăneni”.

Citeşte şi MAE român ia notă cu profund regret de gesturile autorităţilor ungare privind steagul secuiesc

Săptămâna trecută, secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth a apreciat că interzicerea în două judeţe din România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice reprezintă o „agresiune simbolică” şi a încurajat consiliile locale din Ungaria să-şi manifeste solidaritatea prin arborarea acestuia la sediile administraţiei locale.

În urmă cu două săptămâni, Nemeth Zsolt declara că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a anunţat că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale.