Statul român plăteşte pensii pentru peste 170.000 de oameni din străinătate

La sfârşitul anului 2011, peste 170.000 de persoane cu domiciliu în străinătate au primit pensii acordate de statul român, potrivit Ministerului Muncii. Vorbim despre oameni stabiliţi în statele membre ale Uniunii Europene, dar şi despre cei stabiliţi în Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Armenia, Maroc, Rusia si Canada.

15 mart. 2012, 08:14
Statul român plăteşte pensii pentru peste 170.000 de oameni din străinătate

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Muncii, printre cei stabiliţi în străinătate care primesc pensie de la statul român se numără atât străinii care au lucrat la noi, cât şi românii care au decis să se stabilească peste hotare după ani de muncă în România.

Plata pensiilor în străinătate este asigurată de către CNPAS, în prezent CNPP, şi Citi România. La sfârşitul anului 2011 s-au înregistrat 173. 800 de beneficiari ai sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate, care şi-au primit pensia în statul de domiciliu„, a declarat, pentru RTV.NET, Diana Enea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

Reprezentantul Ministerului Muncii a explicat că în cazul persoanelor care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii, persoanele interesate putând solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale.

Drepturile de pensie se acordă potrivit principiului „pro rata temporis”, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat, iar acestea vor acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii.

Astfel, dacă o persoană a lucrat atât în România, cât şi în Spaţiul Economic European, beneficiază de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporţional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii.

Referitor la exportul de prestaţii pentru beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate, pensia medie este de 661 de lei.

Referitor la pensia minimă, se cunoaşte existenţa cuantumului de 350 de lei, pensie stabilită ca urmare a legislaţiei naţionale.

„Stabilirea drepturilor de pensie respectă prevederile regulamentului comunitar în vigoare, fiecare stat în care persoana asigurată a desfăşurat activităţi profesionale acordând drepturile de pensie potrivit propriei legislaţii. Legislaţia în domeniul pensiilor şi altor drepturi de asigurări sociale a creat premisele coordonării sistemelor de securitate socială, fiind asigurată posibilitatea aplicării principiilor comunitare în domeniu şi a acordurilor bilaterale de securitate socială convenite pe baza acestor principii: unicitatea legislaţiei aplicabile, egalitatea de tratament, menţinerea drepturilor de asigurări sociale dobândite sau în curs de dobândire”, a mai spus Diana Enea.

Această modalitate de stabilire a drepturilor de pensie se aplică şi în relaţiile bilaterale dintre România şi Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Armenia, Maroc, Rusia şi Canada.

O a doua modalitate de plată pentru beneficiarii care nu au domiciliul pe teritoriul României este rezultată de procura specială, ceea ce presupune achitarea drepturilor de pensie în Romania, fie în mod direct de către titularul drepturilor de pensie, prin depunerea dosarului de pensionare şi deschiderea unui cont curent personal la S.C. BANC POST S.A., fie prin intermediul unui mandatar cu domiciliul în România, desemnat prin procura specială.

Pentru relatia cu Israelul, evidenţa statistică prezintă un numar de 4.000 de beneficiari ( titulari sau mandatari). Drepturile de pensie cuvenite pot fi primite şi pe teritoriul statului de domiciliu.