Statul primeşte 200 mil. dolari prin răscumpărarea de KazMunaiGaz a 26,6% acţiuni Rompetrol

Statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC). 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, operaţiunea fiind avizată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

08 mai 2013, 17:33
Statul primeşte 200 mil. dolari prin răscumpărarea de KazMunaiGaz a 26,6% acţiuni Rompetrol

Plata va fi efectuată în baza unui memorandum încheiat în luna februarie de grupul Rompetrol cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), scrie Mediafax.

Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare deţinut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, la un preţ minim garantat de 200 milioane dolari.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă preţul acţiunilor vândute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părţi pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Suma va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacţiei, într-o singură tranşă.

Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia.

Citeşte şi Acţionarii kazahi ai grupului Rompetrol vor să investească un miliard de dolari în România

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și statul român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România„, informează Guvernul.

Grupul Rompetrol va asigura finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând fondurile necesare şi pentru participaţia statului român (pentru cei 20% din capitalul social al fondului).

Aceeaşi sursă mai susţine că echivalentul în dolari al sumei achitate de către Rompetrol Rafinare cu titlu de obligații bugetare dupa data anulării creanțelor se ridică la o valoare de aproximativ 8,6 miliarde dolari.

La cotaţia bursieră din luna februarie, când a fost încheiat memorandumul, pachetul de 26% din acţiuni valora 130,4 milioane dolari, iar în prezent este cotat la 172,2 milioane dolari.

Întregul pachet de acţiuni pe care statul îl deţine la Rompetrol Rafinare, reprezentând 44,69% din totalul titlurilor, era cotat pe bursă la 218,5 milioane de dolari în luna februarie, în timp ce la valoarea de miercuri a acţiunii este evaluat la 288,4 milioane de dolari.

Citeşte şi KazMunaiGaz primeşte un împrumut de 4 mld. dolari de la stat pentru dezvoltarea proiectului Kashagan

În februarie, grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, a anunţat că a încheiat un memorandum cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

Surse apropiate discuţiilor au declarat atunci că statul ar putea vinde într-o primă etapă 25% din titluri, iar ulterior şi restul de 20% din titluri.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni.