Statistici cutremurătoare: Care este ţara pe primul loc în Europa la sinuciderile în rândul copiilor

Rusia se situează pe primul loc după numărul de sinucideri în rândul copiilor şi al adolescenţilor în Europa, înregistrând o creştere de 37% de cazuri în ultimii ani, potrivit Serviciului federal pentru protecţia consumatorului Rospotrebnadzor, citat de EFE.

11 mart. 2013, 10:44
Statistici cutremurătoare: Care este ţara pe primul loc în Europa la sinuciderile în rândul copiilor

‘Federaţia Rusă ocupă în prezent primul loc în Europa la numărul sinuciderilor printre copii şi adolescenţi. În ultimii ani, numărul sinuciderilor şi tentativelor de suicid au crescut cu 37%’, relevă Rospotrebnadzor, indicând că aproape 800.000 de cazuri de sinucideri s-au înregistrat numai în perioada 1990-2010, informează Agerpres.

În legătură cu acest bilanţ şocant, autorităţile ruse mai consemnează că aceste cifre sunt de trei ori mai mari decât media la nivel mondial.

‘Numai în 2009, şi-au capăt zilelor 1.379 de băieţi şi 369 de fete între 15 şi 19 ani. În genere, se înregistrează 19-20 de cazuri de sinucidere la fiecare 100.000 de adolescenţi’, menţionează un comunicat al autorităţilor, în care se atrage atenţia că la fiecare sinucidere se înregistrează 200 de tentative de suicid în rândul tinerilor între 15 şi 35 de ani.

Sinuciderile infantile au devenit o problemă majoră cu un an în urmă în Rusia, când societatea a fost şocată de moartea a două adolescente de 14 ani, care şi-au anunţat mai întâi intenţia pe Internet, iar apoi s-au apucat de mâini şi au sărit de pe acoperişul unei clădiri cu 16 etaje în localitatea Lobnia, la câţiva kilometri distanţă de Moscova.

Sinuciderile fac parte din primele zece cauze de deces în rândul populaţiei pe plan mondial, conform raportului raportului Rospotrebnadzor, citat de RIA Novosti. Se estimează că până în 2020 acestea vor reprezenta a doua cauză a deceselor pe plan mondial, după bolile cardiovasculare şi înaintea cancerului.

Referitor la rata mare a sinuciderilor, autorităţile ruse încearcă să limiteze informaţiile care fac propagandă unor astfel de cazuri în reţeaua internet. Serviciul pentru Protecţia Consumatorului din Rusia a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai principalilor furnizori de Internet, ridicând problema propagandei sinuciderilor printre copii pe net. Ca urmare, au fost închise 350 de site-uri care furnizau informaţii despre sinucideri, alte 250 de site-uri urmând să fie eliminate din reţea.