Stare de urgenţă în Bulgaria, din cauza viscolului şi ninsorilor

Situaţia rămâne dificilă, vineri, în Bulgaria după viscolul care a afectat ţara miercuri şi joi, şapte municipalităţi declarând stare de urgenţă, iar 121 de sate mici sau unde accesul este dificil au rămas fără energie electrică, relatează site-ul Novinite.com.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 07:42
Stare de urgenţă în Bulgaria, din cauza viscolului şi ninsorilor

Echipe ale companiei de electricitate, Apărearea Civilă, pompieri şi poliţie au lucrat contracronometru pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, pentru a curăţa drumurile şi a salva persoanele blocate în maşini între nămeţi.

Situaţia este extrem de gravă în nord-estul Bulgariei, în regiunile Ruse, Dobici, Varna şi Razgrad, unde continuă să ningă.

Traficul în regiunea Dobrici este întrerupt din cauza drumurilor acoperite cu zăpadă. Circulaţia camioanelor care au peste zece tone este interzisă pe tot teritoriul Bulgariei.

Autostrada Trakia din sudul Bulgariei este deschisă şi acoperită uşor de zăpadă, Hemus din nordul ţării este funcţională cu excepţia unui tronson cuprins între oraşele Şumen şi Varna, care este închis. Autostrada Mariţa din sudul Bulgariei şi Liulin din apropiere de capitala Sofia sunt deschise şi curăţate.

Numeroase trecători montane din Stara Planina (Balcani) sunt închise. În altele, ca Republica, Şipka sau Petrohan, accesul camioanelor este interzis, iar lanţurile sunt obligatorii.

Aceeşi situaţie se întâlneşte şi în munţii Rodopi.

Toate drumurile din regiunea Dobrici sunt închise, ca şi şoseaua care leagă oraşele de la Marea Neagră Varna şi Burgas de Sozopol şi Primorsko din cauza revărsării râului Ropotamo.

Numeroase municipalităţi şi-au închis şcolile.

Aproximativ 4.400 de consumatori ai companiei de electricitate CEZ, care deserveşte vestul şi sud-vestul Bulgariei, au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor abundente, a anunţat compania. Aceştia se află în principal înregiunile Sofia, Vidin şi Vraţa.

CEZ susţine că a trimis echipe de urgenţă care să repare pagubele produse, dar activitatea lor este împiedicată de copacii căzuţi şi drumurile acoperite cu zăpadă.

Compania E.ON a anunţat că 150 de consumatori au rămas fără electricitate într-un sat din regiunea Ruse, aceeaşi situaţie fiind întâlnită şi în alte 14 sate din regiunile Varna şi Dobrici. Compania de electricitate BG-EVN a anunţat că 106 sate, însumând 25.840 de consumatori, din regiunile Smolian, Starea Zagora, Kardjali şi Sliven au rămas, de asemenea, fără curent electric.

Potrivit meteorologilor, ninsorile vor scădea în intensitate chiar şi în estul Bulgariei vineri după-amiază, dar temperaturile vor scădea puternic în următoarele zile.