Sprayurile folosite în casă ar putea afecta inima

Mai mulţi cercetători elveţieni de la Universitatea din Basel au pus în evidenţă faptul că sprayurile folosite în casă ar putea afecta sănătatea cardiovasculară, relatează passionsante.be. Efectele dăunătoare ale sprayurilor erau deja aduse în discuţie în cazul unor tulburări respiratorii.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 14:30
Sprayurile folosite în casă ar putea afecta inima

Studiul a fost efectuat pe circa 600 de femei de vârstă medie, în majoritate extrem de implicate în treburile gospodăreşti. Într-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curăţare a aragazului, de călcat, a deodorantelor de interior. Specialiştii au trecut apoi, la utilizarea fiecăruia dintre ele, la măsurarea variabilităţii frecvenţei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sănătate deficitară a inimii, scrie agerpres.ro.

Astfel, s-a demonstrat faptul că, femeile cu cât recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atât VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenţa unei afecţiuni respiratorii.

Potrivit cercetătorilor, cuvântul de ordine în utilizarea sprayurilor este ‘prudenţa’.