„Spiru Haret”: Ministerul obligă profesorii să facă recensământul copiilor fără să-i plătească

Federaţia "Spiru Haret" spune că Ministerul Educaţiei obligă personalul din unităţile de învăţământ să facă recensământul copiilor pentru înscrierea în clasa I şi clasa pregătitoare fără să îl plătească şi cere modificarea metodologiei astfel încât recensământul să fie făcut de autorităţile locale.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 19:56
„Spiru Haret”: Ministerul obligă profesorii să facă recensământul copiilor fără să-i plătească

Potrivit Federaţiei „Spiru Haret”, Ministerul Educaţiei nu s-a consultat cu sindicaliştii atunci când a decis obligarea personalului din unităţile de învăţământ, „evident fără remuneraţie suplimentară”, să facă recensământul copiilor şi să îi informeze pe părinţi în legătură cu procedurile şi calendarul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I.

Federaţia „Spiru Haret” protestează faţă de „atitudinea abuzivă, inadmisibilă” a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) împotriva personalul din învăţământ, precizând că Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013 şi calendarul înscrierii a fost emisă fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din Comisia de Dialog Social, deşi premierul a dat asigurări că dialogul social va fi reluat şi intensificat, potrivit Mediafax.

Suntem de luni de zile martori ai lipsei totale de dialog între MECTS cu organizaţiile sindicale, ai încălcării pricipiilor fundamentale ale statului de drept de către un ministru care nu are nicio legătură cu sistemul educaţional românesc. Motivul neconsultării federaţiilor sindicale rezultă în mod evident din lectura metodologiei: personalul din unităţile de învăţământ (cadre didactice, informaticieni, secretari etc.) este obligat să realizeze recensământul copiilor din circumscripţia şcolară şi să asigure informarea părinţilor referitor la prevederile legale, la procedurile şi calendarul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I – evident fără remuneraţie suplimentară„, se arată într-un comunicat de marţi al Federaţiei „Spiru Haret”.

Mai mult, federaţia sindicală precizează că personalul din unităţile de învăţământ va răspunde penal sau va fi sancţionat disciplinar dacă „manifestă neglijenţă” în desfăşurarea acestei activităţi care nu are nicio legătură cu actul educaţional, recensământul fiind o activitate specifică administraţiei publice locale.

Îi reamintim domnului ministru că, potrivit Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 – de care este atât de mândru – activitatea personalului didactic de predare cuprinde: a) activităţi didactice de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învăţământ; b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică; c) activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ: mentorat, şcoală după şcoală, învăţare pe tot parcursul vieţii. Deci nici măcar această lege – deşi total defavorabilă personalului din sistem – nu reglementează atribuţia de recenzare a copiilor în sarcina cadrelor didactice„, precizează federaţia sindicală.

Totodată, Federaţia „Spiru Haret” susţine că nici pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic activitatea de recenzare nu ţine de specificul funcţiilor sau posturilor ocupate.

În aceste condiţii, federaţia sindicală solicită ministrului Educaţiei să modifice Metodologia, fie în sensul efectuării recensământului copiilor de către autorităţile locale, fie în sensul remunerării corespunzătoare a personalului din învăţământ implicat în activitatea de recenzare.

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie, copiii învaţă jucându-se şi nu vor fi note sau calificative. În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.

Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I va fi făcută în patru etape, dar până în 18 februarie are loc recensământul copiilor care intră în învăţământul obligatoriu în anul 2012 – 2013 şi înregistrarea opţiunilor părinţilor acestora.