Spionii din magazine. Manechinele de plastic adună date despre clienţi

În SUA şi în trei ţări din Europa mai multe magazine apelează la manechini care au ascunsă într-unul dintre ochi o cameră video cu software de recunoaştere facială, care face estimări despre vârsta, sexul şi rasa celor care trec prin faţa vitrinei. Se încearcă astfel să se adune date despre comportamentul clienţilor.

RomaniaTV.net
22 nov. 2012, 12:29
Spionii din magazine. Manechinele de plastic adună date despre clienţi

Manechinele sunt expuse în magazine cu rol decorativ, pentru a fi admirate hainele cu care sunt îmbrăcate, însă utilitatea lor a început să fie extinsă. Mai multe branduri de modă din SUA, printre care şi Benetton, au început să introducă în magazine manechine echipate cu tehnologia utilizată pe aeroporturi pentru a identifica răufăcători, în încercarea de a aduna date despre comportamentul clienţilor.

Aceste manechine, botezate EyeSee, sunt fabricate de italienii de la Almax, iar preţul unuia este de 4.000 de euro bucata. Aparent, nu există nicio deosebire faţă de manechinele obişnuite, doar că  EyeSee are însă ascunsă într-unul dintre ochi o cameră video cu software de recunoaştere facială, care face estimări despre vârsta, sexul şi rasa celor care trec prin faţa vitrinei. „Este înfricoşător. Nu te-ai aştepta să te analizeze un manechin„, spune Luca Solca, şeful Departamentului de Cercetare de la Exane BNP Paribas, din Londra.

Manechinul, lansat pe piaţă în luna decembrie a anului trecut, este acum prezent în magazine din trei ţări europene şi SUA, şi mai multe companii au făcut schimbări pe baza informaţiilor obţinute de la EyeSee. Astfel, un magazin şi-a modificat amenajarea vitrinei după ce a tras concluzia că bărbaţii petrec mai mult timp decât femeile la shopping în primele două zile din timpul unei promoţii, iar altul a lansat o linie pentru copii după ce a constatat că aceştia reprezintă, în medie, mai mult de jumătate din traficul de consumatori de după-amiază.

Există şi mari companii care nu sunt de acord cu introducerea ExeSee, purtătorul de cuvânt al grupului Norstrom spunând chiar că introducerea software-ului de recunoaştere facială ar putea merge prea departe.