Speciile vii de pe Pământ au fost înjumătăţite de erupţiile vulcanice, acum 200 milioane ani

Noi datări precise ale unor roci au confirmat faptul că imense erupţii vulcanice de acum 200 milioane de ani au dus la dispariţia bruscă a jumătate din speciile vii de pe Pământ, deschizând calea apariţiei dinozaurilor, informează AFP, citată de Agerpres.

22 mart. 2013, 16:52
Speciile vii de pe Pământ au fost înjumătăţite de erupţiile vulcanice, acum 200 milioane ani

Într-un studiu apărut joi, o echipă de cercetători consideră că dispariţia masivă de la sfârşitul triasicului a avut loc acum 201.564.000 ani, când erupţia mai multor vulcani a dat peste cap clima prin imense cantităţi de bioxid de carbon (CO2) eliberate în atmosferă.

Dispariţia atunci a unor specii vii a dus la apariţia dinozaurilor, care au dominat planeta 135 milioane de ani, stingându-se la rândul lor acum 65 milioane de ani – dispariţia lor fiind atribuită căderii unui asteroid gigant, care a bulversat din nou clima terestră.

În estimările precedente exista o marjă de unu-trei milioane de ani între momentul erupţiilor vulcanice şi marea dispariţie de la sfârşitul triasicului. Noua datare a rocilor limitează această perioadă la 20.000 de ani, perioadă scurtă în termeni de epocă geologică.

Stratul de sedimente care corespunde perioadei dinaintea erupţiilor conţine fosile din triasic, total absente în schimb în straturile de după acest eveniment, arată autorii studiului, publicat în revista americană Science din 22 martie.

Potrivit cercetătorilor, s-ar putea face o paralelă istorică între acea perioadă şi rapida încălzire globală din prezent, provocată de emisiile de CO2, ce ar putea fi fatală celor mai vulnerabile specii, incapabile să se adapteze repede. ‘Într-un fel, dispariţia unor specii la sfârşitul triasicului seamănă cu ceea ce trăim astăzi’, spune Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, coautor al studiului.