Sondaj IRES: 51% dintre români cred că Becali ar trebui graţiat

Un sondaj IRES realizat în ultima decadă a lunii mai arată că aproape jumătate dintre români consideră că Gigi Becali a fost condamnat pe nedrept. În consecinţă, încrederea în justiţie a avut de suferit deoarece 48% susţin că sentinţa le-a schimbat părerea despre sistemul judiciar, iar dintre aceştia trei sferturi afirmă că acum au o părere mai proastă decât înainte.

03 iun. 2013, 11:18
Sondaj IRES: 51% dintre români cred că Becali ar trebui graţiat

Potrivit datelor prezentate de IRES, 97% dintre cei intervievaţi au auzit despre condamnarea la închisoare a lui Gigi Becali. În linii mari, impactul condamnării asupra imaginii publice a fostului deputat PNL este destul de redus deoarece doar 14% au afirmat că li s-a schimbat părerea despre omul de afaceri. Dintre aceştia, 53% au o părere mai proastă, în timp ce 45% au o părere mai bună despre Becali de cînd acesta este „găzduit” de către sistemul penitenciar.

Mai mult, peste 54% dintre respondenţi cred că Becali este o victimă a unor decizii de ordin politic şi doar 35% resping această teză. În plus, 42% susţin că ar fi dispuşi să-l voteze dacă ar candida din nou pentru Parlament.56% însă nu ar face acest lucru.

Pentru condamnarea lui Becali, ponoasele le trage justiţia deoarece 48% dintre cei intervievaţi spun că şi-au schimbat părerea după condamnarea deputatului. Dintre aceştia, trei sferturi au acum o părere mai proastă despre sistemul judiciar.

În ce priveşte chestiunea graţierii de către preşedintele Băsescu a lui Gigi Becali, 51% spun că şeful statului ar trebui să facă acest gest, împotrivă fiind doar 35%.

Sondajul IRES a fost efectuat telefonic pe un eşantion de 1.061 de persoane şi are o marjă de eroare de ±3%.