SONDAJ: Instituţiile în care românii au cea mai mare încredere. Cine conduce în top

Românii au cea mai mare încredere în Armată, Biserică, Primărie şi ONU. Primăria este instituţia politică în care românii au cea mai mare încredere, în timp ce Armata ocupă primul loc în ceea ce priveşte instituţiile executive, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research. 

RomaniaTV.net
09 apr. 2013, 08:06
SONDAJ: Instituţiile în care românii au cea mai mare încredere. Cine conduce în top

Potrivit sondajului, topul încrederii în instituţiile politice este condus de Primărie, cu 43,1% (încredere multă şi foarte multă), urmată de Guvern cu 40,1% şi de Consiliul Judeţean cu 34,5%. O proporţie de 31,9% dintre români spun că au încredere în Curtea Constituţională, 31,1% în Parlament, iar 27,6% în Preşedinţie. Pe ultima poziţie se află partidele politice, cu 18,5%, potrivit Agerpres. 

Dintre instituţiile executive, Armata se bucură de cea mai ridicată cotă de încredere, cu 64,3%. Pe locul doi este situată Banca Naţională a României cu 50,3% (încredere multă şi foarte multă), urmatp de Poliţie cu 48,3%, SRI- 47% şi DNA cu 44,2%.

Referitor la instituţiile sociale şi sau private, Biserica se află pe primul loc, cu 69,1% (încredere multp li foarte multă). Aceasta este urmată de către universităţi cu 49%, presă cu 41,9% încredere, organizaţiile societăţii civile- 38,4%, pe ultima poziţie aflându-se băncile- 19,4%.

Potrivit sondajului, 41,9% dintre corespondeţi susţin că au încredere multă şi foarte multă în Paerlamentul european, iar 40,9% în Banca Mondială. Clasamentul este încheiat de FMI care obţine 27,7%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 19-27 martie 2013. La sondaj au participat 1.082 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroare admisă de ± 3% şi un grad de încredere de 95%.

Eşantionul folosit a fost cel de tip multi-stratificat, probabilistic, metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. 

Citeste şi Sondaj în România: Femeile au încredere în biserică, bărbaţii în Armată