Sondaj INSCOP: Peste 40% dintre români nu susţin introducerea regiunilor în Constituţie

Circa 40% dintre români nu sunt de acord cu introducerea regiunilor ca unitate administrativ-teritorială în Constituţie, relevă cel mai recent sondaj „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România", realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul".

08 mai 2013, 11:58
Sondaj INSCOP: Peste 40% dintre români nu susţin introducerea regiunilor în Constituţie

Potrivit INSCOP, într-un top al temelor care privesc revizuirea Constituţiei, românii sunt mult mai interesaţi de problemele economice şi de cele sociale decât de cele politico-administrative. Astfel, majoritatea respondenţilor, 60,9%, consideră că, în Constituţia României, ar trebui modificate sau adăugate prevederi privind economia. De asemenea, un număr mare de cetăţeni sunt interesaţi de protejarea mai bună a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor (57,5%), de prevederile privind mediul înconjurător şi sănătatea publică (56,8%) şi de prevederile privind problemele sociale (56,6%).

Deşi agenda publică este dominată de subiecte politice, sondajul INSCOP relevă că temele aflate în dezbatere publică în contextul revizuirii Constituţiei nu sunt o prioritate în opţiunile populaţiei. De exemplu, 32% din respondenţi susţin introducerea votului obligatoriu, iar 46,8% susţin reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani.

37% din români ar păstra atribuţiile preşedintelui 51% din respondenţi susţin modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament. Potrivit INSCOP, doleanţa românilor nu vizează însă şi modificarea rolului Parlamentului şi a atribuţiilor şefului statului. Astfel, 40,4% din români consideră că rolul Parlamentului ar trebui să rămână acelaşi cu cel din prezent, iar 37% din români consideră că atribuţiile preşedintelui ar trebui să rămână neschimbate. Sondajul relevă că procentul românilor care doresc sporirea atribuţiilor şefului statului este 22,5%, iar al celor care doresc diminuarea atribuţiilor prezidenţiale este 22,2%.

Află când ar urma să fie organizat REFERENDUMUL pentru revizuirea Constituţiei

În ceea ce priveşte Parlamentul, 20,1% din respondenţi ar vrea creşterea rolului exercitat de Legislativ, în vreme ce 21,4% din români sunt de părere că rolul acestuia ar trebui diminuat. Interesante sunt şi răspunsurile privind ipoteza ca mandatul Preşedintelui şi al parlamentarilor să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp. Ideea este susţinută de 46,7% din respondenţi. 31,3% din totalul populaţiei se opune acestei perspective, susţinând astfel formula actuală, în timp ce 22% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Premierul Victor Ponta a declarat în repetate rânduri că numărul ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern ar trebui limitat. Sondajul INSCOP relevă că mulţi români sunt în asentimentul premierului, 39,4% din respondenţi fiind de părere că dreptul Guvernului de a emite acest tip de ordonanţe trebuie să fie limitat. 32,7% din cei chestionaţi cred însă că acest drept al Guvernului ar trebui să rămână neschimbat.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 aprilie, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Pachetul de întrebări privind revizuirea Constituţiei a fost elaborat în parteneriat cu Forumul Constituţional.