Sondaj în România: Femeile au încredere în Biserică, bărbaţii în Armată

Încrederea femeilor în Biserică este puţin mai mare decât cea a bărbaţilor. Pe de altă parte, bărbaţii au încredere mai mare decât femeile în Armată, în SRI, în DNA, SIE, Preşedinţie şi Parlamentul European, arată un studiu citat de adevarul.ro.

13 mart. 2013, 11:07

Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 28 februarie 2013 de INSCOP Research. La studiu a participat un număr de 1.066 de persoane, acesta fiind reprezentativ pentru populaţia României. Eroarea maximă admisă este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Potrivit sondajului, 67% din români au încredere în Biserică şi 63% în Armată, aprecierea faţă de aceste două instituţii fiind mult mai mare decât faţă de celelalte. De asemenea, românii au încredere în instituţiile de forţă şi mai puţin în instituţia care se află în centrul democraţiei, Parlamentul.

48% din românii apreciază SRI, iar 47% Poliţia. 42% din participanţii la studiu au precizat că au în Serviciul de Informaţii Externe şi doar 33% au încredere în Parlament.

Încrederea femeilor în Biserică este puţin mai mare decât cea a bărbaţilor. Pe de altă parte, bărbaţii au încredere mai mare decât femeile în Armată, în SRI, în DNA, SIE, Preşedinţie şi Parlamentul European.

Persoanele cu studii primare au încredere foarte mare în Biserică (80%), în timp ce persoanele cu studii superioare au încredere mai mare în SRI şi SIE, decât celelalte categorii, dar mai mică în Poliţie, comparativ cu populaţia cu studii medii şi primare, se mai arată în sondaj.

În ciuda acuzaţiilor de politizare ce se aduc în spaţiul public DNA şi ANI, acestea sunt apreciate de mai mult de 40% din români. Preşedinţia României se află la coada încrederii populaţiei cu doar 30% încredere.

Citeşte şi Peste jumătate dintre români au încredere în mass-media şi jurnalişti