Soluţii inedite pentru a creşte productivitatea angajaţilor

O companie americană de software a adoptat câteva soluţii inedite pentru a creşte productivitatea angajaţilor. Printre soluţii de numără weekendul de trei zile, precum şi alegerea de către angajaţi a proiectului pe care doresc să lucreze.

RomaniaTV.net
20 aug. 2012, 17:53
Soluţii inedite pentru a creşte productivitatea angajaţilor

„Munca din luna februarie este aceeaşi cu munca depusă în mai. Iunie este la fel ca octombrie, este greu să spui care-i diferenţa dintre august şi aprilie. Cu toate că anumite afaceri au un caracter sezonier mai pronunţat în comparaţie cu altele, în cele din urmă lucrurile pe care oamenii le fac la locul de muncă nu diferă chiar atât de mult pe parcursul anului – unele luni sunt doar mai aglomerate decât altele. Acest lucru nu înseamnă schimbare, ci doar un volum mai mare”, spune autorul articolului.

Inspirându-se din schimbările pe care le aduc cu ele anotimpurile, Jason Fried a introdus câteva schimbări în programul de lucru al companiei pe care o conduce de 13 ani.

Astfel, din mai şi până în octombrie, săptămâna de lucru la compania 37signals are patru zile. Angajaţii acestei firme nu lucrează 40 de ore în patru zile, ci 32 de ore în patru zile.

Atunci când au mai puţin timp la dispoziţie, angajaţii pierd mai puţin timp. Când au o săptămână de lucru cu program comprimat, angajaţii tind să se concentreze asupra lucrurilor importante. Un program care constrânge stimulează calitatea.

În spiritul schimbărilor continue, în această vară, compania a încercat ceva nou. Conducerea a decis ca în luna iunie toţi angajaţii să lucreze la orice proiect doresc. Nu era chiar o vacanţă, ci mai degrabă o vacanţă de la orice proiect la care lucrau. Angajaţii au fost astfel invitaţi să se ocupe de orice proiect doreau şi să folosească acel interval pentru a-şi explora şi testa propriile idei.

Experimentul „June-on-your-own” (Iunie pe cont propriu) a condus la cea mai mare explozie de creativitate din istoria firmei 37signals, care are 34 de angajaţi, spune directorul ei. În opinia sa, experimentul a fost amuzant, a stimulat moralul angajaţilor şi a fost atât de productiv, încât conducerea firmei intenţionează să îl repete de câteva ori pe an.