Societatea Română de Meteori: Evenimentul din Rusia a fost creat de un asteroid de mici dimensiuni

Ploaia de meteoriţi din Rusia a fost creată de un asteroid de mici dimensiuni, a declarat Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, la România TV. Puterea distructivă a asteroidului a fost, însă, extrem de mare: 500 de kilotone, în comparaţie cu 12 kilotone, cât a avut bomba de la Hiroshima.

19 feb. 2013, 08:25
Societatea Română de Meteori: Evenimentul din Rusia a fost creat de un asteroid de mici dimensiuni

Evenimentul a fost creat de un asteroid de mici dimensiuni. După ultimele estimări făcute de NASA se pare că a avut dimensiunea de 17 metri şi o greutate de circa 10.000 de tone, ceea ce este destul de mult. La intrarea în atmosferă, acest mic asteroid, prin frecarea cu aerul, mai ales când a ajuns la păturile inferioare ale atmosferei terestre, a creat o undă de şoc foarte puternică. Această undă de şoc, care a fost urmată se pare de o explozie, a pricinuit stricăciunile şi rănirea oamenilor„, a declarat Valentin Grigore la România TV.

Expertul a precizat că puterea distructivă a obiectului spaţial a fost destul de mare. „A fost estimată la 500 de kilotone. Bomba de la Hiroshima a avut 12 kilotone şi cea de la Nagasaki – 20 de kilotone. La 500 de kilotone puterea distructivă este extrem de mare  – de aceea s-a resimtit pe o suprafaţă aşa de mare,  200.000 km pătraţi de geamuri sparte…pagubele sunt estimate 33 de mil de dolari. Un suflu puternic al unui astfel de corp ceresc”, a mai explicat Valentin Grigore.

Obiectul s-a dezintegrat vineri dimineaţă deasupra localităţii Celeabinsk, un oraş industrial cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori. Fragmentele au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc urmate de cozi de fum, iar ferestrele clădirilor au fost sparte din cauza undei de şoc provocate de obiectul spaţial în atmosfera terestră.