Şoc în lumea creştină. Papa renunţă la Pontificat: Sunt deplin conştient de gravitatea acestui gest

Anunţ istoric: Papa Benedict al XVI-lea va demisiona pe 28 februarie. Înaltul pontif a făcut anunţul personal, în limba latină, în timpul slujbei de canonizare a martirilor de la Otranto. Liderul Bisericii Catolice a spus că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.

11 feb. 2013, 10:59
Şoc în lumea creştină. Papa renunţă la Pontificat: Sunt deplin conştient de gravitatea acestui gest

Papa Benedict al XVI-lea va demisiona la sfârşitul lunii februarie. Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a făcut anunţul personal, în limba latină, în timpul slujbei de canonizare a martirilor de la Otranto.

„Demisionez în deplină libertate şi sunt pe deplin conștient de gravitatea acestui gest”, a spus acesta, potrivit the Guardian

„Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi.

Ultimul papa care a demisionat a fost papa Gregory XIII (1406–1415), pentru a pune capăt unei schisme. Şi Papa Ioan Paul al II-lea a scris o scrisoare de demisie, în cazul în care s-ar fi imbolnavit cu o boală incurabilă sau dacă i se întâmpla ceva care l-ar fi împiedicat să-şi îndeplinească sarcinile.

Au mai abdicat, de asemenea, Clemente I, suveran Pontif intre anii 88 si 97 şi Celestino al V-lea (august – decembrie 1294).

Scaunul suveranului pontif va fi vacant până când este ales un succesor, informează Reuters. În aceste condiţii va fi organizat un conclav pentru desemnarea unui nou suveran pontif.

Desemnarea unui nou papă se face de către un conclav secret de cardinali, într-o încăpere din Vatican. Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvântul „eligo” (aleg). Numărarea voturilor secrete se face în prealabil de o comisie alcătuita din trei membri. Pentru a fi ales, noul papă trebuie să întruneasca două treimi plus un vot.

Atunci când unul dintre candidaţi întruneste majoritatea necesară, buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse în sobă. Pe hornul special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă.

Imediat dupa aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului şi anunţă: „Annuntio vobis gaudium magnum – habemus Papam!”, rostind şi numele celui ales.

Joseph Aloisius Ratzinger a devenit Papa Benedict al XVI-lea în aprilie 2005, în urma morţii Papei Ioan Paul al II-lea. Alegerea numelui de Benedict are importanță simbolică. Ziua de naștere a noului papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 – 16 aprilie 1783), cunoscut ca Sfântul Pelerin.

S-a născut pe 16 aprilie 1927, în Bavaria şi este al optulea papă german. La 19 ani a început studiile universitare de Teologie, la 24 de ani a fost hirotonit preot, iar la 30 de ani a devenit un tânăr preot doctor-docent în Teologie. În 1977 a fost ridicat la rangul de Cardinal.

Papa Benedict al XVI-lea vorbește fluent germana, italiana, franceza, engleza, spaniola și latina. Este autor al unui mare număr de cărți și monografii pe teme religioase, de morală și filosofie. 

Citeşte şi: Portret de papă: Pontificatul lui Benedict al XVI-lea, marcat de scandaluri şi controverse