Şoc în atletismul românesc. Medaliata cu aur de la Universiadă a fost prinsă dopată

Semifondista Roxana Bârcă, medaliată cu aur luna aceasta, în proba de 5.000 de metri a Universiadei de vară, a fost depistată pozitiv în urma testelor făcute la respectiva întrecere. Informaţia a fost publicată de ProSport şi confirmată de susrse din cadrul Federaţiei Române de Atletism.

30 iul. 2013, 11:22
Şoc în atletismul românesc. Medaliata cu aur de la Universiadă a fost prinsă dopată

România a cucerit două medalii de aur la Universiada de la Kazan, desfăşurată în perioada 6-17 iulie, una dintre ele fiind obţinută de Roxana Bîrcă, în proba de 5.000 de metri. Potrivit ProSport, delegaţia noastră a primit însă o teribilă lovitură după anunţarea rezultatelor testelor anti-doping, Roxana Bârcă fiind depistată pozitiv.

Informaţia a fost confirmată de secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, care a declarat pentru ziar: „Este o ruşine inimaginabilă. Nu am mai avut un sportiv descoperit dopat la o competiţie de o asemenea anvergură de la Olimpiada de la Sidney. COSR testează de atunci orice sportiv care merge la competiţii sub egida olimpică şi nu înţeleg de ce nu s-a procedat şi acum la fel, cu lotul de la Universiadă. Este o lipsă totală de profesionalism„. De asemenea surse din cadrul Federaţiei Române de Atletism au confirmat dopajul.

Mai mult, şi Claudia Georgescu, director al Federaţiei Sportului Şcolar Universitar şi conducător al delegaţiei României la Universiada de vară de la Kazan, a confirmat că Roxana Bîrcă a fost depistată pozitiv în timpul competiţiei şi va pierde medalia de aur cucerită în proba de 5.000 m.

Am primit comunicarea de la Federaţia internaţională a sportului universitar că sunt probleme în cazul Roxanei Bîrcă, dar procedura nu este finalizată încă, urmează proba B şi aşa mai departe. Am făcut o comunicare către FR de Atletism, dar nu pot preciza despre ce substanţă este vorba. Este bine să se finalizeze procedura înainte de a ne antepronunţa. Competenţa pe control/prevenţie în cazul Universiadei este a federaţiilor pe ramură de sport cu care am încheiat nominal protocol de colaborare în acest sens. Responsabilitatea pe doping este a fiecărei federaţii, pentru că ei dau componenţa loturilor şi marea majoritatea sunt componenţi au loturilor naţionale. Nu ştiu dacă s-au făcut controale doping la toţi sportivii, pentru că era competenţa federaţiilor”, a declarat pentru Claudia Georgescu pentru Agerpres.

Proba pozitivă a fost testată de laboratorul de la Moscova.

Roxana Bârcă are 25 de ani şi s-a clasat pe locul 5 la Europenele de anul trecut, de la Helsinki. De asemenea, ea a reprezentat România la Olimpiada de la Londra, însă nu a trecut de serii, la 5.000 de metri.