Situaţie tragică: Mai multe balene ucigaşe, blocate sub apele îngheţate din Canada VIDEO

O comunitate din Quebec cere ajutor pentru eliberarea a 11 balene ucigaşe, blocate sub apele îngheţate.

10 ian. 2013, 11:00
Situaţie tragică: Mai multe balene ucigaşe, blocate sub apele îngheţate din Canada VIDEO

Localnicii din Inukjuak spun că mamiferele s-au adunat toate lângă o singură copcă – un pic mai mare decât un camion – într-o încercare disperată de a respira oxigen.

Primarul Peter Inukpuk a cerut guvernului canadian să trimită un spărgător de gheaţă cât de repede posibil pentru a sparge gheţurile şi pentru a ajuta balenele să găsească apă neacoperită. Departamentul Pescarilor şi Oceanelor trimite experţi pentru evaluarea situaţiei.

„Fisheries and Oceans Canada evaluează situaţia şi explorează fiecare opţiune posibilă, dar va putea lua măsuri abia după ce specialiştii vor ajunge la faţa locului”, a declarat purtătorul de cuvânt Frank Stanek.

Un expert a declarat pentru CNN că balenele ucigaşe pleacă, în mod normal, din Arctica, înainte de formarea gheţurilor. Nimeni nu a mai văzut orci într-o zonă atât de nordică, în luna ianuarie, a spus cercetătorul Christian Ramp.

Până la sosirea autorităţilor, localnicii se chinuie să îndepărteze ei bucăţile de gheaţă din jurul balenelor. Dacă autorităţile vor decide că este nevoie de un vas spărgător de gheaţă, acesta va ajunge abia în 36 de ore.

Un vânător a văzut grupul de balene blocate sub gheaţă marţi, adunate lângă copcă, în Golful Hudson. Localitatea Inukjuak se află la circa 1.500km la nord de Montreal.

Localnicii au făcut fotografii şi filmuleţe, iar o femeie a declarat că chiar şi un urs polar a fost curios să vadă ce se întâmplă cu balenele. Curiozitatea lui l-a ucis, însă, întrucât a fost prins de un vânător.