Siria: Franţa, SUA şi Marea Britanie susţin o rezoluţie ‘puternică şi constrângătoare’

Franţa, SUA şi Marea Britanie s-au pronunţat, luni, la Paris, pentru o rezoluţie 'puternică şi constrângătoare' la ONU pentru a pune în aplicare acordul ruso-american asupra dezarmării chimice în Siria, declaraţia celor trei aliaţi intervenind în momentul în care este aşteptat un raport crucial al inspectorilor Naţiunilor Unite asupra presupusului 'masacru' din 21 august, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
16 sept. 2013, 12:50
Siria: Franţa, SUA şi Marea Britanie susţin o rezoluţie ‘puternică şi constrângătoare’

La încheierea unei întâlniri desfăşurate la Paris, luni dimineaţa, preşedintele francez François Hollande, ministrul său de externe Laurent Fabius şi şefii diplomaţiilor de la Washington şi Londra, John Kerry şi William Hague, au ‘apreciat drept esenţial’ a se ajunge la un text ‘puternic şi constrângător’, a anunţat preşedinţia franceză, citată de AFP. Este vorba de a obliga Damascul, potrivit ‘unui calendar precis’, la un inventar al arsenalului său chimic şi de a-l verifica până la distrugerea acestuia, la mijlocul anului 2014, a precizat preşedinţia.

François Hollande a subliniat că cei trei aliaţi trebuie ‘să menţină linia de fermitate care a permis angajarea acestui proces diplomatic şi al solidarităţii’, a completat o sursă a preşedinţiei franceze.

Conform aceleiaşi surse, francezii, americanii şi britanicii ‘au decis să rămână extrem de grupaţi’, convenind de asemenea ”să avanseze foarte repede’ şi ‘să lucreze de acum la o soluţie politică în acord cu opoziţia’ siriană, până acum opusă acordului ruso-american, încheiat sâmbătă la Geneva, privind arsenalul chimic al Siriei.

Discuţiile vor continua şi cu Rusia, ţară căreia îi aparţine propunerea de punere sub control a armelor chimice siriene. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, care a avertizat după întâlnirea de luni de la Paris că Siria va trebui să facă faţă ‘unor consecinţe grave’ dacă regimul de la Damasc nu-şi va respecta promisiunile, se va deplasa marţi la Moscova pentru a discuta cu omologul său rus Serghei Lavrov asupra proiectului de rezoluţie. Proiectul, elaborat de Paris săptămâna trecută, a fost considerat de Moscova până acum drept ‘inacceptabil’. Textul va servi însă drept ‘punct de plecare’ pentru noile discuţii din capitala rusă, după cum a indicat o sursă diplomatică franceză.

În acelaşi timp, luni, la ora 15,15 GMT este aşteptat la New York raportul inspectorilor ONU asupra atacului chimic din 21 august de lângă Damasc.

Potrivit secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, documentul ‘va conchide de o manieră zdrobitoare’ că au fost folosite arme chimice în atacul de la periferia capitalei siriene, dar fără a desemna cine este responsabil de acest atac, soldat, potrivit Washingtonului, cu 1.400 de morţi.

Unii diplomaţi afirmă însă că detaliile incluse în raport vor identifica în mod clar pe cei responsabili şi că susţinătorii preşedintelui sirian vor trebui să facă dovada nevinovăţiei lor.

Parisul doreşte să se sprijine pe acest raport pentru a cere fermitate la ONU. În ce priveşte Rusia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a prevenit că Moscova va verifica minuţios toate informaţiile acuzatoare la adresa regimului sirian.

Lavrov şi Keryy au convenit de altfel să se întâlnească din nou, la New York, spre sfârşitul acestei luni, pentru a fixa o dată la care să aibă loc conferinţa de pace asupra Siriei.

În tot acest context al negocierilor diplomatice dintre marile puteri, opţiunea unei intervenţii militare rămâne încă pe masă, după cum a avertizat atât preşedintele Hollande, cât şi John Kerry. De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu declara, duminică, după o întâlnire cu secretarul de stat american că, ‘pentru ca diplomaţia să aibă o oarecare şansă de reuşită, ea trebuie să fie însoţită de o ameninţare militară credibilă’.

La Damasc a fost acceptat planul rus, iar regimul a promis că se va debarasa de armele chimice. ‘Noi am început să pregătim lista. Nu pierdem timpul’, a dat asigurări ministrul sirian al informaţiei, Omrane al-Zohbi, care a primit acordul de la Geneva ca o ‘victorie pentru Siria’.