Sinistraţii din Galaţi vor primi apă şi alimente din rezervele de stat

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, joi, la Galaţi, că persoanele evacuate din case în urma inundaţiilor vor primi alimente şi apă din rezervele de stat.

RomaniaTV.net
12 sept. 2013, 09:45
Sinistraţii din Galaţi vor primi apă şi alimente din rezervele de stat

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, joi, la intrarea în Prefectura Galaţi, unde a participa la o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că a survolat cu elicopterul trei dintre localităţile afectate de viituri. El a spus că pericolul a trecut, dar că zonele sunt colmatate, fiind acoperite cu aluviuni.

Oamenii evacuaţi din casele inundate din Galaţi vor fi cazaţi temporar în şcoli şi cămine culturale

Oprea a anunţat că sinistraţii vor primi din rezervele de stat 56.000 de litri de apă îmbuteliată, şase tone de conserve de carne, şase tone de conserve de ficat, 30 de tone de ulei, 20 de tone de motorină şi 500 de tone de făină.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Prefectura Galaţi are loc o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, la care participă, pe lângă autorităţile judeţene, şi miniştrii Gabriel Oprea şi Dan Nica şi Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini cu DEZASTRUL PRODUS DE VIITURI, în Galaţi. Vezi cum arată LOCALITĂŢILE INUNDATE

Înainte de începerea şedinţei, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Vasile Balaban, declara că oamenii ale căror case au fost inundate vor fi cazaţi la cămine culturale şi şcoli, până când va fi găsită o soluţie pentru cazare pe o perioadă mai lungă, respectiv locuinţe modulare.

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, potrivit ultimului bilanţ al inundaţiilor, raportat de autorităţile judeţene.

Conform reprezentanţilor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.