Sindromul Barbie, o pasiune bolnavă a fetelor de a se deghiza în clone ale păpuşilor celebre VIDEO

Cea mai recentă "nebunie" pe Internet este cea a galeriilor foto cu fetiţe încă adolescente care se îmbracă şi se machiază perfect, reproducând imaginea unor păpuşi celebre, în special pe cea a consacratei Barbie. Dakota Rose, cunoscută deja de către fanii ei de pe Internet ca "vedetă" cu numele de Kota Koti, a primit cele mai multe vizite şi aprecieri pentru "clona perfectă" perfectă a celebrei păpuşi Barbie.

04 apr. 2012, 05:25

Cu ochii ei albaştri, larg deschişi, cu buzele perfect conturate ca un „arc al lui Cupidon” şi cu o faţă de porţelan din cel mai fin, Kota Koti se bucură deja de o audienţă globală, deşi în majoritatea înregistrărilor video pe care le postează pe YouTube, fetiţa rămâne tăcută, în timp ce pe bandă apar scrise sfaturile ei despre cum trebuie să aplici produsele cosmetice, cum să te coafezi sau cum să te îmbraci ca să arăţi după ultima modă.

„De obicei, aplic ceva luminos. O să port numai asta la club, la un eveniment de seară”, scrie în banda filmuleţului său de 6 minute, în care ea dă sfaturi despre machiajul de seară.

 

Kota Koti este extrem de populară în Asia. Stilul ei pare inspirat din cultura japoneză, în care ochii mari şi bine conturaţi şi părul lung şi întins perfect sunt trăsăturile-cheie ale frumuseţii.

Nu se ştie însă ce vârstă ar putea avea Dakota. Unii cred că ar putea avea chiar între 16 şi 18, iar alţii cred că ar fi mult mai mică şi se crede că ar fi de pe coasta de vest a Statelor Unite.

Dar în ciuda succesului ei, unii dintre cei care i-au vizionat înregistrările au avertizat că această atitudine ar putea încuraja sexualizarea copiilor. „Există un risc foarte mare ca fetiţele săm fie influenţate” de Dakota, scrie o publicaţie online din Bolivia, Opinion.com.bo, citat de Daily Mail.

 

Globalizarea lui Barbie

Dakota Rose nu este însă singura adolescentă obsedată de dorinţa de a semăna până la confuzie cu o păpuşă celebră.

O altă adolescentă, de 15 ani, din Londra, Venus Palermo, cunoscută online ca fiind Venus Angelic, care a stat 2 ani în Japonia, spune că a fost fascinată de personajele feminine din desenele animate nipone, încât s-a hotărât să le dea ea însăşi viaţă în realitate, imitându-le înfăţişarea, după ce s-a întors în Marea Britanie.

Venus s-a ţinut de cuvânt, iar acum are deja postate pe YouTube nu mai puţin de 78 de filmuleţe cu sfaturi de frumuseţe, de la cele despre machiaj şi arta unghiilor, până la lecţii de dans. Ea are deja 13.000 de admiratori.

„Nu cred că am să mă opresc vreodată. Cred că am să mă maturizez în felul meu şi că voi continua să fac ce îmi place cu adevărat”, spune Venus.

În timp ce moda „păpuşilor vii” începe să se globalizeze, Asia are deja o tradiţie în acest sens. La începutul lui 2010, un studiu social arăta că din ce în ce mai multe femei adulte japoneze voiau să semene leit cu păpuşile celebre, într-o manieră în care să scoată în evidenţă feminitatea şi să estompeze în acelaşi timp sexualitatea.

„Nu sunt o mare frumuseţe, dar îmi place să mă reinventez. Mi-aş dori să mă schimb, să fiu de nerecunoscut”, destăinuia la vremea aceea Naoko Kamijyo, o japoneză de 19 ani, publicaţiei americane New York Times. Ea mai povestea că se trezeşte la ora 5.00 în fiecare dimineaţă şi că petrece cel puţin 2 ore în faţa oglinzii punându-şi gene false, extensii, meşe, peruci, straturi de fond de ten şi de fard şi alte accesorii de frumuseţe pentru a semăna cât mai mult cu o păpuşă Barbie.
 
 
 
Femeia Barbie
 
Sindromul Barbie nu le-a atins numai pe fetiţe. O femeie în toată firea, Sarah Burge, din Marea Britanie, a „cheltuit” 20 de ani şi peste 500.000 de lire sterline pe chirurgie estetică, pe tratamente cosmetice, tratamente de întinerire şi pe gimnastică specială pentru a semăna cât mai mult, chiar perfect, cu celebra păpuşă Barbie.
 
 
Şi continuă să cheltuiască pentru a-şi întreţine această imagine. Acum are 49 de ani şi este mama a trei copii, are la activ 150 de intervenţii chirurgicale estetice şi se laudă că a doborât recordul mondial în materie de bani cheltuiţi pe chirurgie şi tratamente cosmetice.
 
„La 20 de ani eram o «bunny girl». A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Mai târziu mi-am dat seama că, pentru a reuşi în viaţă, este foarte important să arăţi bine şi să continui să fii aşa. Voi împlini în curând 50 de ani şi vreau să arăt în continuare ca la 20 de ani. Ce e rău în faptul că vreau să arăt bine? de ce au unii oameni repulsie faţă de chirurgia estetică? Totdeauna când vine vorba despre chirurgia estetică se gândesc la o poveste horror. hai să fim serioşi, toţi cei care gândesc aşa, sunt persoane care ar avea cel mai mult nevoie de chirurgia estetică”, îi explica Sarah, anul trecut, unui reporter al publicaţiei Daily Mail.
 
 
Există şi câteva explicaţii
 
Această obsesie de a semăna până la confuzie cu o păpuşă celebră care se manifestă din ce în ce mai pregnant la copii şi la tineri, nefiind exclusă nici la unele persoane adulte, a stârnit interesul specialiştilor pentru studierea a ceea ce tinde să devină un fenomen, precum şi sursele acestuia.
 
Un recent sondaj de opinie realizat în Taiwan a arătat că 13.000 de elevi au recunoscut că au început să navigheze pe Internet încă înainte de a împlini 7 ani şi de a merge la şcoală, iar alţii au spus că au făceau acest lucru încă de la vârsta de 3 ani.
 
În urma studiului s-a ajuns la concluzia că există o legătură directă între frecvenţa de socializare pe reţele online şi gradul de preocuparea pentru aspectul fizic şi imaginea de sine.
 
Ştiinţific, specialiştii au definit „sindromul Barbie” ca fiind sindromul idolatrizării unui anumit stereotip, iar fetiţele care se joacă cu astfel de păpuşi ajung să-şi proiecteze inconştient propria lor imagine în păpuşa idolatrizată, denaturându-şi astfel imaginea de sine, cu consecinţe adesea grave pe termen lung şi chiar cu complexe, în cazul în care rezultatul proiecţiei nu corespunde aspiraţiilor lor. multe dintre fetiţele care au dezvoltat acest complex, când ajung femei continuă să îşi dorească acelaşi lucru nerealist şi lucrează neobosit, cu încăpăţânare, pentru dobândirea formei fizice perfect asemănătoare cu a celebrei păpuşi, indiferent de riscuri, de suferinţă, bani cheltuiţi pe operaţii estetice şi tot ce altceva ar implica un asemenea efort.
 
În termeni de specialitate, acest sindrom este definit „tulburare dismorfică corporală”, iar în termeni populari, „sindromul urâţeniei închipuite”. Nu de puţine ori aceste cazuri sunt foarte greu sau chiar imposibil de vindecat.
 
Şi totuşi, de mai bine de 50 de ani, celebra păpuşă Barbie, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă pentru psihicul fetiţelor şi, mai nou, şi al femeilor, se menţine la putere, făcând din ce în ce mai multe victime, după cum se pare, deoarece ea a ajuns să întruchipeze idealul feminin. Iar economia de piaţă, în care reclama e în stare să schimbe până şi destine, o încurajează din plin. Tocmai de aceea, specialiştii le recomandă părinţilor care au fete să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra o păpuşă Barbie.