Sindicate: Învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi

Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" susţine că învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi, iar examenul de definitivat scoate în evidenţă o realitate dură a pregătirii aspiranţilor la titlul de dascăl.
Iulian Tudor
23 iul. 2013, 12:52
Sindicate: Învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi

FSE „Spiru Haret” felicită cele peste 3.000 de cadre didactice care au reuşit să obţină peste nota 8 la examenul de definitivat, considerând că acest concurs oferă un plus de valoare sistemului de învăţământ, deşi scoate în evidenţă şi o realitate dură a pregătirii aspiranţilor la titlul de dascăl, potrivit Mediafax.

Trebuie să recunoaştem că învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi. Cu toate acestea, rezultatele de anul acesta de la examenul de definitivat vin să arate că încă mai sunt persoane care aleg să intre în învăţământ din vocaţie şi care iubesc această meserie. În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că, în acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca nota minimă de promovare a examenului să fie 8 şi nu 7. Totuşi, numărul mic de promovaţi este însă şi rezultatul subfinanţării sistemului. În condiţiile în care nu acorzi salarii decente şi beneficii pe măsură, prin care să atragi absolvenţii valoroşi în sistemul de învăţământ, nu ai cum să ceri performanţă”, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei sindicale.

FSE „Spiru Haret” a precizat că a solicitat, de mai multe ori, actualului Guvern o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ, însă nu am primit nicio invitaţie la negocieri.

„Considerăm că este obligatoriu să demarăm, în perioada imediat următoare, discuţiile privind sistemul de salarizare din învăţământ”, a declarat Tudor Spiridon, secretarul general al FSE „Spiru Haret”.

Peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj – 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin – 29,33, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei.

Din cei 7.400 de candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba şi 3.181 (47,83%) au promovat, a arătat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după centralizarea rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii.

Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174 au primit note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute au fost între 8 şi 8,49, respectiv 1.826. Nota minimă de promovare a fost 8.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, a precizat Ministerul Educaţiei.

Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din cei 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din 18 iulie, 7.889 de candidaţi.

Candidaţii pot depune contestaţii marţi şi miercuri, la centrele de examen, acestea urmând să fie soluţionate în perioada 25-26 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iulie.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie dus prima oară la biserică
Capital.ro
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum de judecători
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Pensii mai mari începând din toamnă. Cum se calculează și de ce acte ai nevoie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'