Sindicaliştii din CFR au pichetat, pentru a doua zi consecutiv, sediul Ministerului de Finanţe VIDEO

Sindicaliştii din CFR au pichetat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, sediul Ministerului de Finanţe. Protestul a avut loc în timpul discuţiilor pe care oficialii ministerului le-au avut cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

17 iul. 2013, 12:28
Sindicaliştii din CFR au pichetat, pentru a doua zi consecutiv, sediul Ministerului de Finanţe VIDEO

Aproximativ 250 de sindicalilşti de la Federaţia Mecanicilor de Locomotivă au protestat la sediul Ministerului de Finaţe, nemulţumiţi de disponibilizările care ar urma să aibă loc la CFR, de lipsa plăţilor compensatorii şi de reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, potrivit Mediafax

Acţiunea de protest a avut loc în timp ce la Ministerul de Finanţe erau discuţii cu experţii FMI.

Protestatarii au scandat, timp de aproape trei ore, mesaje la adresa conducerii Ministerului de Finanţe, a Fondului Monetar Internaţional şi a preşedintelui Traian Băsescu, unii dintre ei având în mâini fotografii cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

O delegaţie a sindicaliştilor a fost invitată la discuţii în sediul Ministerului de Finanţe, însă după doar câteva minute, în care li s-a repetat mesajul transmis şi marţi, că nu sunt bani, discuţia s-a încheiat.

Sindicaliştii de la CFR solicită reducerea numărului de disponibilizări vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subvenţii pentru CFR, precum şi alocarea de bani pentru investiţii.

Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că programul de lucru al celor care nu vor disponibilizaţi ar urma să fie redus de la cinci la patru zile pe săptămână, cu o reducere de 20 la sută a salariului.

Ministerul Transporturilor a arătat, într-un comunicat de presă, că prin semnarea contractului de privatizare a SNTFM CFR Marfă SA nu este prevăzută nicio înţelegere oficială referitoare la disponibilizarea salariaţilor.

„Restructurările de personal de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă se vor face prin disponibilizări voluntare, iar angajaţii acestor companiilor vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013, privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare”, a precizat MT.

Potrivit Ministerului Transporturilor, la ultima întâlnire pe care conducerea MT a avut-o cu partenerii sociali din sistemul feroviar, aceştia au primit asigurări că se vor întreprinde toate demersurile necesare astfel încât salariaţii care vor fi disponibilizaţi să beneficieze de protecţie socială, prin acordarea de salarii compensatorii, conform OUG 36/2013.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut informaţii că aproximativ 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă vor fi disponibilizaţi, iar alţi 2.000 de angajaţi ar urma să plece de la CFR Călători şi CFR SA.