Cum este văzută Mişcarea Populară în filialele PDL

Liderii teritoriali ai PDL sunt de acord cu cei de la centru că este nevoie de crearea unei alianţe de dreapta. Problema este când va fi făcută, cum şi cu cine. Unii şefi de filiale spun că alianţa nu trebuie să fie una politică, alţii că n-ar fi necesară la locale,  în timp ce o altă parte aşteaptă ca Bucureştiul să pună toate calculele şi analizele pe masă. RTV.NET i-a întrebat pe câţiva şefi de filiale cum văd ei această Mişcare Populară.

RomaniaTV.net
24 feb. 2012, 18:36
Cum este văzută Mişcarea Populară în filialele PDL

Liderul PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, nu crede că este obligatorie formarea unei alianţe politice, înregistrată juridic, ci ar trebui găsită o formulă care să conducă la o implicare mult mai mare a societăţii civile în sprijinirea ideilor dreptei. „Eu cred că drumul ar trebui să fie invers: partidele să adere la o platformă civică. Este clar că lumea se împarte în două categorii: cei cu opţiuni politice clare şi nehotărâţii care ajung la circa 40%. Or trebuie să li se ofere şi acestor oameni o alternativă. Este obligatorie să iasă o mişcare de dreapta. Noi, la Timişoara, am fost printre promotorii ei (…) Dacă va dori, va putea să adere şi UNPR„.

Preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu: „O asemenea decizie ar trebui bazată pe studii serioase. Pentru mine nu este un subiect aşa arzător deoarece la alegerile locale contează omul în primul rând. Dacă ai un candidat bun câştigi indiferent de siglă sau de partid, chiar dacă uneori partidul te trage în sus sau te coboară. Iar până la alegerile din noiembrie mai este timp”, a comentat Trăşculescu.

Preşedintele PDL Iaşi, Dumitru Oprea: „Din partid s-au exprimat doar păreri personale ale unor colegi, dar asta ţine şi de o strategie de evaluare în opinia publică a şanselor proiectelor. Eu am fost membru în comisia care a elaborat statutul PDL şi încă de atunci aveau loc discuţii pe această temă.” „Ar fi o probă de neinspiraţie foarte puternică să vii cu componente distincte – PDL, UNPR, UDMR în faţa unei alianţe electorale solide precum USL.”

Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru: „Polarizarea partidelor de dreapta va fi o contrabalansare a USL, acest melanj între dreapta şi stânga”. Când i s-a atras atenţia că includerea UNPR în proiect va crea un melanj similar, Chiru a răspuns: „Dacă va fi un melanj între stânga şi dreapta, înseamnă că se vrea acest lucru, în oglindă”. „La noi în Constanţa nu ar fi niciun fel de problemă cu filalele celorlalte partide interesate de Mişcarea Populară pentru că avem relaţii foarte bune. (..) Pentru locale nu mai este timp de formaţiuni noi, ci doar pentru alegerile parlamentare.”

Preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur: „Mişcarea Populară este o stare de spirit care pluteşte în aer şi care va aduna forţele reformiste din România. Acestea sunt PDL, UNPR şi un segment al societăţii civile ce poate avea un cuvânt de spus„. Întrebat cum vede participarea UNPR într-o construcţie care se doreşte de dreapta, Flutur a spus: „Este vorba de centru şi centru-dreapta, iar numitorul comun trebuie să fie voinţa de reformare a statului. Astfel Mişcarea Populară va contrabalansa USL, această Mişcare Populistă„.

Despre siglă şi culoare

În ceea ce priveşte sigla şi culoarea, şefii de filiale spun că discuţiile ce au loc acum vizează simbolurile viitoarei construcţii.

Dumitru Oprea: „În alegeri se va prezenta o uniune electorală cu titlul de Mişcarea Populară care va aduna, sub umbrela ei, mai multe partide, cu o siglă şi cu o logistică proprie. Partidele membre îşi menţin însemnele electorale.”

Şi Gigi Chiru susţine că discuţiile legate de siglă vor viza Mişcarea Populară, nu neapărat PDL. „Sigla PDL nu se schimbă”, a spus liderul PDL Constanţa, afirmaţie susţinută şi de Alin Trăşculescu.

La Timiş, pedeliştii au transmis deja punctul de vedere legat de simbolurile partidului, punct de vedere ce fusese solicitat de către conducerea centrală. „În Biroul Permanent Judeţean am decis să ne prezentăm la alegerile locale pe aceeaşi siglă şi culoare, dar la nivel local să avem libertatea de a avea alianţe punctuale„, a spus Ostaficiuc, referindu-se în special la organizaţiile minorităţilor din Banat.

Şi filiala Maramureş a transmis la Bucureşti punctul de vedere. Deşi a evitat să spună care a fost acesta, liderul PDL Maramureş, Mircea Man, preşedinte al CJ, a arătat că discuţia trebuie purtată rapid şi găsită o soluţie astfel încât dezbaterile să nu se prelungească prea mult în cursul acestui an. „Din ce simt eu, oamenilor le trebuie să li se rezolve problemele. Un an întreg de dezbateri politice nu cred că va face bine”, a spus Man.