Sfaturi alimentare pentru a reduce riscul de cancer de prostată

Sunt multe lucruri care se știu, dar și multe care rămân de dovedit despre legătură dintre alimentație și cancerul de prostată. Deși există numeroase studii care susțin următoarele sfaturi, nici unul din alimentele de mai jos nu va preveni cu siguranță boala. Totuși, vă vor ajuta să reduceți riscul de cancer la prostată și, totodată, să vă îmbunătățiți sănătatea.  

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 06:57
Sfaturi alimentare pentru a reduce riscul de cancer de prostată

1. Mănâncă cel puțin de 3 porții de legume crucifere pe săptămână
 
Bărbații care mănâncă de 3 ori pe săptămâna legume crucifere (precum broccoli, varză și conopidă) au un risc cu 41% mai mic de a face cancer de prostată, conform unui studiu al Centrului de Studiu Fred Hutchinson din Seattle. Protecția oferită de aceste legume apare la cazurile incipiente de cancer de prostată.
 
Ce au ele așa special? Legumele crucifere măresc nivelul a două substanțe fitochimice: glucosinolat și izotiocianat, care se pare că dezactivează substanțele care cauzează cancerul. Anumite studii au arătat că aceste legume ajută și în prevenirea altor tipuri de cancer: la plămân, stomac, colon, vezică sau sân.  

2. Consumați zilnic roșii sau produse din roșii
 
Bărbații care au consumat sos tomat de două sau mai multe ori pe săptămână au avut un risc cu 25% mai mic de a dezvolta cancer de prostată. Iar bărbații care au consumat zilnic sos de roșii timp de 3 săptămâni (dietă înaintea operației de prostată) au avut nivele de PSA în scădere și mai puține celule afectate în țesutul prostatei decât cei care nu au inclus roșiile  în alimentația lor.
 
3. Alege uneori și soia
 
Persoanele care migrează din Asia înspre Vest dar își mențin regimul lor alimentar, rămân în categoria cu risc scăzut de cancer la prostată. Se pare că acest lucru este datorat nivelului ridicat de fitoestrogeni din mâncărurile asiatice. S-a dovedit că fitoestrogenul din soia, genistein, încetinește evoluția bolii.
 
4. Ia o lingură de semințe de in pe zi
 
Câteva studii au arătat că o dietă săracă în grăsimi și cu un supliment de semințe de în ar putea încetini evoluția bolii la oameni și animate. Mai multe studii sunt în curs de desfășurare, dar o lingură de semințe de în pe zi îți aduce un aport de fibre, acizi omega-3 și fitoestrogeni care sunt benefici oricum pentru sănătate.
 
5. Mănâncă peşte de două ori pe săptămână
 
Deși este nevoie de mai multe studii, sunt din ce în ce mai multe dovezi că acizii grași omega-3, mai ales cei din carnea de peşte, ajută la oprirea cancerului. Un studiu din Suedia a arătat că bărbații care nu mâncau peşte gras precum somon aveau un risc de 2-3 ori mai mare de cancer decât cei care consumau frecvent peşte.

Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.