Sezonul murăturilor: Cum ne ajută varza murată să ne menţinem sănătoşi

În aşteptarea sezonului rece, gospodinele se grăbesc să prepare murăturile. Aceste preparate sunt gustoase şi au o densitate calorică foarte mică, cuprinsă între 20 - 25 Kcal la 100 de grame, fiind indicate şi în dietele pentru menţinerea siluetei.

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 08:14
Sezonul murăturilor: Cum ne ajută varza murată să ne menţinem sănătoşi

În cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm?”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a precizat că adevăratele murături sunt acelea care se obţin prin fermentarea acidolactică naturală, cu tulpini de bacterii probiotice sălbatice. Legumele sau fructele în stare naturală se pun în saramura obţinută cu sare autohtonă sau sare marină.

Medicul nutriţionist ne atrage atenţia asupra faptului că nu pot fi considerate murături conservele de legume sterilizate în oţet.

Temperatura optimă de fermentare este de +4 grade Celsius, iar aceasta trebuie să se producă în lipsa oxigenului din aer, de aceea trebuie să stea acoperite de saramură.

Nu se recomandă ca fermentaţia să se facă în vase din plastic sau aluminiu, şi asta din cauza acidului lactic şi a saramurii care pot extrage substanţe toxice din pereţii vaselor. Se pot folosi borcane de sticlă.

Prin procesul natural de fermentaţie, microflora de pe legume şi fructe transformă glucidele, pe care acestea le conţin, în substanţe biologic active benefice, precum vitamina B1, B2, vitamina A, acid lactic, alcool şi arome.

În urma procesului de fermentaţie, varza murată devine un aliment probiotic cu efecte curative, astfel că aceasta îşi păstrează compuşii anticancerigeni, hepatoprotectori şi anti-inflamatori. Mai mult, varza murată ajută la combaterea constipaţiei datorită fibrelor alimentare.

Având un conţinut bogat de vitamina C (chiar mai ridicat decât în portocale), de vitamina A şi E, de zinc, magneziu, potasiu şi calciu, varza murată prezintă un puternic efect antioxidant, contribuind totodată la întărirea sistemului imunitar, al sistemului nervos şi muscular.

Studii recente au demonstrat faptul că varza murată stimulează secreţia hormonilor estrogeni şi creşte sensibilitatea receptorilor acestora, diminuând simptome ca bufeuri sau nervozitatea şi previne apariţia cancerului ovarian, al osteoporozei.

Prin compoziţia ei bogată în vitamine, minerale, fitonutrienţi şi fibre alimentare, varza murată ajută la menţinerea unui ten tineresc, a unui păr strălucitor, unhii puternice, întârziind apariţia ridurilor.

Varza, fie ea murată sau preparată sub alte forme, trebuie să fie consumată cu precauţie de persoanele care suferă de hiper şi hipotiroidie.