Sexul tare intră în legendă: Cercetătorii avertizează că BĂRBAŢII sunt pe cale de DISPARIŢIE

Un specialist australian trage semnalul de alarmă, susţinând că sexul masculin este pe cale de extincţie şi că acesta va dispărea peste 5 milioane de ani.

RomaniaTV.net
03 apr. 2013, 12:21
Sexul tare intră în legendă: Cercetătorii avertizează că BĂRBAŢII sunt pe cale de DISPARIŢIE

Profesorul Jenny Graves susţine că „inerenta fragilitate” a cromozomului masculin -„Y”- va duce, cu timpul, la dispariţia bărbaţilor de pe Terra. Avertismentul expertei australiene ar putea părea că ţine mai degrabă de fantezie, decât de realitate, dar Graves mai precizează că „procesul (de extincţie, n.r.) a început deja”!

Predicţiile influentei cercetătoare australiene se bazează pe observaţii privind numărul de gene din cromozomii masculini şi feminini, scrie Daily Mail. Astfel, cromozomul feminin „X” conţine aproximativ 1.000 de gene. Cel masculin, „Y”, a pornit şi el cu o „zestre” genetică asemănătoare, dar cu timpul, aceasta s-a împuţinat, bărbatul modern dispunând în prezent de mai puţin de 100 de asemenea gene. Acestea includ şi gena SRY, care determină sexul viitorului copil.

În plus, femeia are doi cromozomi „X”, iar bărbatul doar un cromozom „Y”. Astfel, lipsindu-i „partenerul”, cromozomul masculin „stingher” se descurcă mai greu la „îndreptarea” eventualelor erori de evoluţie şi se dezintegrează repede decât cromozomul feminin, care „se repară” mai repede graţie „perechii” sale, a mai explicat cercetătoarea.

Soluţii

Semnalul de alarmă pe care îl trage cercetătoarea australiană este contracarat însă de alţi cercetători, care susţin că bărbaţii nu trebuie să se îngrijoreze. Profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul de Cercetări Medicale din Londra, specializat în cromozomi sexuali, afirmă că în ultimele 25 de milioane de ani cromozomul „Y” nu şi-a pierdut din gene.

Un alt specialist, profesorul Chris Mason, de la University College London, afirmă la rândul său că şi în cazul în care cromozomul „Y” ar fi să dispară peste 5 milioane de ani, medicina şi tehnologia medicală vor avea suficient timp până atunci ca să împiedice producerea acestui proces. 

Cercetătoarea australiană a venit cu propria ei soluţie: un alt cromozom masculin va prelua rolul lui „Y” care va dispărea, ducând la apariţia unei alte specii umane. Precedent există şi în natură, la o specie de şobolani „spinoşi” din Japonia, care a supravieţuit după ce şi-a pierdut cromozomul „Y”.