Serbia se întoarce la naţionalism. Alegerile au fost câştigate de Tomislav Nikolici

Ultranaţionalistul Tomislav Nikolici este noul preşedinte al Serbiei. El a câştigat alegerile de duminică, cu 50,2% din voturi. Contracandidatul său, pro-europeanul Boris Tadici, a obţinut aproape 47% din sufragii.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 06:36
Serbia se întoarce la naţionalism. Alegerile au fost câştigate de Tomislav Nikolici

Noul lider sârb era cunoscut până de curând pentru viziunile sale anti-occidentale. Şi era considerat… urmaşul ideologic al lui Slobodan Miloşevici. În ultima perioadă însă, Tomislav Nikolici a adoptat o platformă mai moderată şi a dat asigurări că Serbia nu se va îndepărta de drumul european.

„Rezultatul acestor alegeri vor arăta că Serbia nu se va îndepărta de drumul său către Uniunea Europeană. Serbia vrea totuşi să îşi protejeze şi cetăţenii din Kosovo şi din Metohija”, a declarat noul preşedinte ales al Serbiei, după cimunicarea rezultatelor scrutinului.

Declaraţia lui Tadici a fost însă privită mai degrabă cu scepticism, atât de analiştii plolitici sârbi, cât şi de comunitatea internaţională, având în vedere faptul că, până de curând, Nikolici adopta discursuri dure anti-occident şi pleda pentru apropierea ţării faţă de Rusia. Nu în ultimul rând, el a fost un aliat de bază al fostului preşedinte Slobodan Miloşevici, pus sub acuzare la Haga pentru crime împotriva umanităţii.