SENTIMENTUL de dimineaţă: Optimismul pieţei bate rezervele analiştilor. Avem tendinţă crescătoare…

...pe termen lung, dar să vedem ce va fi azi, după ce liderii celor mai dezvoltate ţări ale lumii, cele din afara Europei, au pus presiune asupra Germaniei să sponsorizeze mai mult Fondul (mecanismul) de salvare a Euro. La Bucureşti,  Tendinţa descrescătoate pe termen anual, cea declanşată acum doi ani a fost răsturnată, potrivit raportului casei de brokeraj BT Securities. Este o recunoaştere oficială a „sentimentelor de dimineaţă“...

27 feb. 2012, 07:25
SENTIMENTUL de dimineaţă: Optimismul pieţei bate rezervele analiştilor. Avem tendinţă crescătoare…

… din utlimele trei săptămâni, cel puţin.

Faptul că indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), „s-a ţinut atât de bine la acest nivel (deasupra pragului de 25.000 de puncte, n.r.) ne-a determinat să adoptăm ca favorit scenariul optimist şi să dăm o probabilitate mai mare extinderii creşterilor, într-o primă etapă, până la 29.000 – 31.000 de puncte. Desigur, acest scenariu nu exclude corecţii pe parcurs“, precizează, în raportul său săptămânal, Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Scurities din Cluj Napoca.

Vom detalia argumentele lui Dan Rusu în propriul nostru raport: „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20

Corecţiile s-ar putea produce şi astăzi, chiar dacă nu vor fi atât de profunde cât se tem analiştii clujeni. Pieţele din SUA şi Asia au reacţionat negativ la avertismentul liderilor politici din aceste zone: „G20 to Europe – show us the money“ – a titrat Reuters după întâlnirea şefilor celor mai dezvoltate 20 de ţări ale lumii.

Altfel spus: „Băgaţi voi mai mulţi bani şi o să vă dăm şi noi , apoi“, a sunat mesajul mai ales către Germania.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

BET Fi are reputaţia de a anticipa comportamentul celorlalţi indici, respectiv al întregii pieţe.

Indicele BET a avut forţa de a se instala stabil deasupra pragului de rezistenţă de la 25.000 de puncte. Răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 3 săptămâni, a primit vineri confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities.

După stabilizarea peste fosta rezistenţă de la 25.000 de puncte, „vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spunea, până mai ieri, Dan Rusu. (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici).

Pragul de rezistenţă împotriva creşterii situat la 25.000 de puncte a fost şi încă mai este un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii“. Analistul clujean a renunţat însă la precauţii inutile şi preferă acum să acrediteze definitiv expirarea valabilităţii scenariului negativ, respectiv a tendinţei negative care a caracterizat piaţa în ultimii doi ani.

Altfel spus, acum că BET Fi a reuşit să depăşească  definitiv pragul de la 25.000, acest prag de rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere.

Adică: investitori vor accepta greu scăderea sub acest prag, iar când o vor accepta o vor face doar temporar. Pericolele reale nu vor veni curând.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent pentru cumpărare. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, declara Marcel Murgoci, de la casa de brokeraj Estinvest, vineri, pentru RTV.NET

Precizăm deja, pentru a avea reperele esenţiale, că pragul cel mai apropiat de suport împotriva scăderii BET Fi,  este la 23.000 de puncte. Suportul cel mai solid, care se va opune răsturnării tendinţei ascendente recent confirmate, este la 21.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este mai deloc probabilă.

Acestea sunt repere care nu  trebuie scăpate din vedere. Fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, trebuie să îşi propună  propriile repere pentru a da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative neconvenabile din punctul propriu de vedere.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20“. Ştiri potenţiale ale săptămânii le vom sintetiza articolul Ştirile care vor mişca pieţele lumii, după pronunţarea verdictului grec

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sigestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.