Şeful Bisericii Catolice din Scoţia: „Conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate”

Cardinalul Keith O'Brien, conducătorul Bisericii Catolice Scoţiene, care a demisionat săptămâna trecută şi care era suspectat de comportament indecent, şi-a recunoscut vinovăţia. El s-a retras şi din Conclavul ce îl va alege pe viitorul Papă.

04 mart. 2013, 12:05
Şeful Bisericii Catolice din Scoţia: „Conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate”

„Doresc să profit de această ocazie pentru a recunoaşte că au fost ocazii în care conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate de la mine ca preot, arhiepiscop şi cardinal„, a declarat Keith O’Brien, citat New York Times. Prin această mărturisire, el devine cel mai înalt prelat din istoria recentă a Bisericii Catolice care recunoaşte că a avut un asemenea comportament.

O’Brien, în vârstă de 74 de ani,  a fost acuzat de patru preoţi de comportament indecent. Pe 25 februarie, Biserica Catolică din Scoţia a anunţat demisia cardinalului O’Brien, pe care fostul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, i-o acceptase în data de 18 februarie. În noiembrie 2012, el anunţase că ar fi vrut să demisioneze în martie, anul acesta, când ar fi împlinit 75 de ani. 

Declaraţia cardinalului ridică posibilitatea ca aceste activităţi sexuale nedefinite pe care le-a recunoscut să nu se rezume doar la faptele cunoscute.

Cei patru preoţi care au reclamat comportamentul indecent s-au referit la fapte petrecute acum 33 de ani, mai scrie publicaţia americană. Unul dintre cei patru preoţi a susţinut că ar fi fost „victima unor atenţii nedorite” din partea lui O’Brian, într-una dintre seri, când prelatul consumase ceva mai mult alcool. Altul a spus că  O’Brien profita de rugăciuni nocturne pentru a avea „contacte nepotrivite”.

Hirotonisit în 1965, O’Brian a devenit arhiepiscop în 1985, dar nu a fost numit cardinal decât în 2003.