Şefi Sibex, sancţionaţi pentru că n-au oprit derivatele pe SIF-uri după anunţul acordului SIF-Erste

CNVM a sancţionat cu avertisment doi şefi ai Sibex, deoarece nu au suspendat derivatele pe acţiunile SIF-urilor în data de 14 septembrie, când Erste a anunţat acordul cu SIF-urile pentru preluarea participaţiilor la BCR, anunţ care a dus la creşterea preţului şi a rulajului pe unele derivate.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 17:08
Şefi Sibex, sancţionaţi pentru că n-au oprit derivatele pe SIF-uri după anunţul acordului SIF-Erste

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a sancţionat pe 14 octombrie pe directorul general al Sibex din acea perioadă, Dan Simionescu, şi pe directorul general adjunct, Darius Cipariu.

Ordonanţele de sancţionare au fost publicate abia în februarie în buletinul CNVM, odată cu deciziile prin care au fost respinse contestaţiile celor doi.

Comisia menţionează în decizii că în 14 septembrie, în jurul orei 20:30, pe site-ul Erste Group a fost publicat un comunicat referitor la acordul dintre societăţile de investiţii financiare Banat-Crişana, Transilvania, Muntenia şi Oltenia şi Erste Group cu privire la preluarea pachetelor deţinute de acestea la BCR. Comunicatul a fost publicat pe site-ul bursei din Viena la ora 20:36.

CNVM arată că după publicarea comunicatului Erste şi până la ora 23:15, când se închide şedinţa de tranzacţionare de la Sibex, au crescut semnificativ atât numărul operaţiunilor cu derivate cu activ suport pe acţiunile SIF Oltenia, cât şi preţul.

Comisia menţionează că directorul general sau directorul general adjunct al Sibex puteau decide suspendarea de la tranzacţionare a derivatelor pe acţiunile SIF, pentru informarea investitorilor cu privire la acordul dintre Erste şi cele patru SIF-uri.

Dan Simionescu a fost director general şi preşedinte CA interimar la Sibex în perioada mai – octombrie, în condiţiile în care fostul şef al Bursei de la Sibiu Teodor Ancuţa a demisionat din poziţiile respective, iar Cristian Sima, ales în luna aprilie de acţionari preşedinte al Consiliului, nu a putut preluat conducerea, întrucât deciziile AGA au fost contestate în instanţă, iar aplicarea lor a fost suspendată.

În octombrie, Sima a preluat conducerea, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a reactivat hotârârea acţionarilor din aprilie.

Erste deţine în prezent 89,13% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din acţionariatul BCR urmează să iasă în acest an SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, care au anunţat recent că au decis să mai cedeze o parte din titluri către Erste, în baza acordului agreat în luna septembrie. Celelalte două SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Transilvania, au vândut anul trecut toate acţiunile BCR pe care le aveau.