Şef IPJ Dâmboviţa: Nu au mai avut loc incidente. Credem că ursul împuşcat este vinovat de atacuri

Daniel Zepiş, şeful Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa, crede că pericolul a fost înlăturat şi că ursul împuşcat sâmbătă seară este cel vinovat de atacurile din zonă. Autorităţile de la Direcţia Sanitar Veterinară nu sunt încă sigure că ursul împuşcat sâmbătă este animalul care a atacat trei persoane în zona Dealu Frumos din judeţul Dâmboviţa, potrivit România TV. Aceştia aşteaptă rezultatele probelor prelevate.

RomaniaTV.net
16 sept. 2012, 09:19
Şef IPJ Dâmboviţa: Nu au mai avut loc incidente. Credem că ursul împuşcat este vinovat de atacuri

„Vreau să transmit mesajul că pericolul este îndepărtat din zonă, chiar dacă animalul e sau nu e împuşcat. Ne gândim la faptul că de aseară (sâmbătă n.r.) de când noi am împuşcat acel urs, pe care îl considerăm vinovat, nu au mai fost evenimente. Putem să apreciem că ursul împuşcat aseară ar putea fi cel în cauză. Urmează să comparăm urmele lăsate de ursul de ieri în zona unde a atacat persoanele cu labele ursului care se află la Direcţia Sanitar Veterinară la Târgovişte. Faptul că niciun urs nu a mai fost reperat în zonă ne determină să credem că problema a fost îndepărtată”, a declarat, la România TV, Daniel Zepiş, şef Inspectorat de Poliţie Dâmboviţa.

În urmă cu câteva minute s-a terminat autopsia (autopsia ursului împuşcat în zona Dealu Frumos). Au fost prelevate probe, duse din sala de necropsie în laborator unde specialiştii DSV realizează prima probă, în domeniul turbării. Este prima probă, imunoflorescenţa directă. În maxim 2-3 ore va veni primul rezultat. S-au prelevat probe şi pentru examenul histopatologic care va fi gata marţi. Dacă ambele analize ies negative, nu excludem rabia. Facem test pe şoareci în laborator, test care va fi gata în 29 de zile. Am fost ajutaţi de specialiştii criminalişti din IPJ Dâmboviţa. Împreună cu specialiştii noştri s-au prelevat probe atât din conţinutul stomacal, s-au luat amprente plantare. Labele ursului au fost prelevate cu totul. Nu este exclus ca aceste urme să coincidă cu cele găsite în teritoriu”, a declarat dr. Sandu Toles, director DSVSA Dâmbovița, pentru România TV.

Deocamdată nu se ştie dacă probele preluate din conţinutul stomacal al ursului sunt umane.

„Nu putem stabili dacă au fost găsite probe umane. Probele au fost prelevate de specialişti şi vor merge la Institutul de Cercetări Criminalistice din Bucureşti unde se va stabili dacă resturile stomacale sunt umane. De la ora când animalul a atacat primul om până în momentul în care a fost împuşcat au trecut 10-12 ore, timp în care digestia s-a produs. Nu este un examen concludent. Au fost găsite câteva pete de sânge pe cap şi în zona gâtului care au fost prelevate de specialişti”, a mai declarat dr. Sandu Toles.

În zona Dealu Frumos din judeţul Dâmboviţa, un urs a omorât, sâmbătă, o persoană în vârstă de 71 de ani. Ulterior acestui atac, alte două persoane au fost atacate de un urs, autorităţile spunând că animalul ar fi acelaşi care l-a ucis pe bătrân.