Şedinţă USL: Antonescu: USL trebuia chemată separat. Ponta: Desemnarea premierului, o formalitate

Liderii USL s-au reunit, luni dimineaţă, într-o şedinţă care a precedat consultările convocate de către preşedintele Traian Băsescu, pentru a decide componenţa delegaţiei care merge la Cotroceni. Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a reiterat că nu participă la consultări, în timp ce Victor Ponta a dat asigurări că desemnarea premierului este "o simplă formalitate".

17 dec. 2012, 07:14
Şedinţă USL: Antonescu: USL trebuia chemată separat. Ponta: Desemnarea premierului, o formalitate

Şedinţa USL a avut ca scop nu numai definirea unei poziţii comune la consultări, cât şi o nouă rundă de discuţii pe marginea eventualei cooptări a UDMR la guvernare.

UPDATE 9.42 Şedinţa USL s-a încheiat. Victor Ponta a plecat spre Palatul Cotroceni.

UDATE 9.15 Premierul Victor Ponta a declarat, înaintea şedinţei USL, că probabil se va merge la Cotroceni într-o formulă restrânsă: câte un reprezentat din fiecare partid, ceea ce înseamnă patru oameni. Întrebat cum vede faptul că Antonescu a decis să nu meargă datorită formatului întâlnirii, Ponta a răspuns că este „foarte normal”, precizând apoi că USL va merge oricum într-o formulă restrânsă, de patru persoane, fiecare reprezentând câte unul din cele patru partide din USL: PSD, PNL, PC şi UNPR.

Ponta spune că va avea totuşi o discuţie separată cu preşedintele Traian Băsescu, în eventualitatea în care acesta îl va desemna drept candidat la postul de prim-ministru. De altfel, Ponta consideră consultările drept formale. Trebuie să trecem cât mai repede peste consultări. Este o formalitate. Trebuie să ne apucăm de treabă”, a spus Ponta.

UPDATE 9.10 Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea: „Sunt sunt solidar cu Victor Ponta în ceea ce priveşte negocierile cu UDMR, dar punctul meu personal de vedere este că n-ar trebui să cooptam UDMR-ul la guvernare„.

 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, înainte de şedinţa USL, că Uniunea va merge cu o singură propunere pentru postul de prim-ministru, anume pe Victor Ponta. „Cred că nu există niciun fel de dubiu, nicio neclaritate în această privinţă„, a spus Antonescu.

Întrebat dacă s-a răzgândit în privinţa neparticipării la Cotroceni, Antonescu a răspuns: „Cunoaşteţi multe cazuri în care m-am răzgândit? Nu, nu merg la Cotroceni şi vreau să spun foarte clar şi de ce. Eu reprezint o alianţă politică şi un partid care ce au obţinut 60% din voturile cetăţenilor României. De aceea cred că am dreptul la identitate, la diferenţă (…) Forma în care ne întâlnim azi este un care nu respectă dreptul la identitate.”

Liberalul susţine că, atâta vreme cât USL o obţinut o majoritate confortabilă, era îndrituită să fie convocată separat la consultări. „Din punctul meu de vedere, USL ar fi avut tot dreptul să pretindă o întâlnire separată”, a declarat Antonescu. În lipsa întâlnirii separate, PNL va fi reprezentat la nivelul secretarului general al partiduliui, Eduard Hellvig.