Şedinţă la Parlament: Ultimul pas înainte ca Băsescu să revină la Cotroceni. PNL vrea să-l împiedice

Liberalii vor încerca luni, în Parlament, o ultimă cale de atac pentru a bloca întoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a propus două variante de atac: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis, scriu jurnaliştii de la "Gândul". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a exclus posibilitatea ca plenul să dezbată decizia CCR de invalidare a referendumului.

RomaniaTV.net
26 aug. 2012, 20:36
Şedinţă la Parlament: Ultimul pas înainte ca Băsescu să revină la Cotroceni. PNL vrea să-l împiedice

Ioan Ghişe susţine că iniţiativele sale sunt susţinute de conducerea PNL, liberalii aşteptând ca social-democraţii să le sprijine demersul.

Mai mult, senatorul Ghişe a pregătit plângeri penale împotriva celor şase judecători ai Curţii Constituţionale care au votat pentru validarea referendumului din 29 iulie, cu următoarele capete de acuzare: uzurpare de calităţi oficiale, subminarea suveranităţii poporului, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. „Toate aceste infracţiuni sunt prevăzute de Codul Penal cu închisoare”, a precizat senatorul PNL.

O altă strategie pentru ca Traian Băsescu să nu se întoarcă la Palatul Cotroceni ar fi lipsa cvorumului la şedinţa din Parlament  în care se citeşte hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul.

„PNL va susţine propunerile mele şi asta se va definitiva ca decizie mâine dimineaţă într-o şedinţă a conducerii partidului. Sper ca şi colegii de la PSD să conştientizeze că trebuie susţinute aceste propuneri. Nu vă pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar vă spun că PNL va susţine iniţativele mele. Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotărâre, astăzi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va întruni mâine dimineaţă, el este competent să spună dacă mă susţine şi eu v-am spus că ştiu de la oamenii din conducerea partidului că PNL va susţine propunerile mele. Sper ca până mâine după amiază acelaşi lucru să îl facă şi PSD. Dacă îl face bine, dacă nu iarăşi bine”, a declarat pentru gândul senatorul Ioan Ghişe.

Liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea, a precizat că nu s-a luat o decizie şi că senatorul Ghişe îşi va prezenta iniţiativele în cadrul grupurilor parlamentare ale PNL şi apoi ale USL pentru a se lua o decizie finală.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a spus că iniţiativele lui Ghişe „nu vor avea sorţi de izbândă”. De altfel, social-democraţii sunt reticienţi în a da un vot în Parlament care să intre în contradicţie cu decizia judecătorilor CCR.

În prima variantă propusă de Ghişe conducerii PNL şi ulterior Parlamentului se prevede că „Hotărârea nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisă la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa doar cu privire la modul în care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Cea de-a doua variantă analizată de conducerea PNL este ca Parlamentul să decidă mâine că preşedintele suspendat Traian Băsescu a fost demis. „Parlamentul României constată că preşedintele României, Traian Băsescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constituţia României. Parlamentul României constată că functia de preşedinte al României este vacantă, potrivit art.97, alin 1 din Constituţia României. În termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constituţia României”, se arată în cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi depus mâine de Ioan Ghişe la Parlament.

Propunerile urmează să fie discutate mâine dimineaţă în şedinţa conducerii PNL, iar după aceea vor fi depuse la Parlament pentru a fi votate.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, de la ora 15.00, pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara marţi că parlamentarii USL nu vor întârzia şi nici nu vor boicota citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere şi nici nu vor invoca existenţa cvorumului de plen, deşi formal cvorumul este obligatoriu.

Ponta a arătat că a discutat cu Crin Antonescu şi au convenit că ar fi o greşeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului. Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus că „strict formal” ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca preşedinte, la Cotroceni.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a exclus ca şedinţa plenului reunit să ducă şi la dezbateri pe marginea deciziei CCR ce va fi citită în plen de către unul din judecătorii Curţii.

Avem obligaţia să invităm judecătorii CCR să citească decizia, dar eu nu pot opri colegii parlamentari să aibă o dezbatere pe acestă temă (…) Trebuie să deschidem şedinţa, grupurile parlamentare să dezbată o perioadă de timp, să se citească decizia şi să o trimitem la Monitorul Oficial după care grupurile parlamentare pot continua dezbaterea„, a spus Zgonea.

Curtea Constituţională a tranşat în 21 august problema referendumului, după revenirea asupra unor termene prevăzute anterior – 12 septembrie şi 31 august. În această perioadă, discuţii controversate au vizat în special listele electorale.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Dacă Parlamentul doar va lua act de hotărârea Curţii, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să îşi reia atribuţiile de preşedinte.