Secretul succesului omului în faţa maimuţelor: Includerea cărnii în dieta sa

Includerea cărnii în dietă a ajutat oamenii să se răspândească mai repede pe glob şi a avut un efect imens asupra evoluţiei umane, spun cercetătorii.

RomaniaTV.net
19 apr. 2012, 14:29
Secretul succesului omului în faţa maimuţelor: Includerea cărnii în dieta sa

Dieta de o calitate superioară le-a ajutat pe mame să înţarce copiii mai devreme şi să aibă mai mulţi urmaşi, ceea ce a însemnat că au crescut mai repede comunităţile, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Lund din Suedia.

Cercetarea a comparat 67 de specii de mamifere, inclusiv oameni, primate, şoareci şi balene ucigaşe, şi a descoperit o legătură puternică între mâncatul cărnii şi înţărcarea timpurie.

Ei au descoperit că puii din toate speciile se opresc din alăptat când creierele lor ajunge la un anumit stadiu, însă carnivorele ating acest punct mai devreme decât erbivorele sau omniverele, datorită calităţii mai bune a dietei.

Oamenii îşi înţarcă copiii mai repede decât marile primate, întrucât noi suntem carnivori, ca specie, în timp ce gorilele, urangutanii şi cimpanzeii sunt erbivori sau omnivori, arată cercetătorii de la Universitatea Lund.

Rezultatele studiului echipei de la Lund au fost publicate miercuri în revista PLoS ONE.