Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, apropiat al lui Mazăre, RIDICAT de procurorii DNA

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, apropiat al lui Radu Mazăre, a fost ridicat, marţi dimineaţă, de către procurorii DNA din faţa Ministerului Dezvoltării şi dus la audieri, informează România TV. Preda este suspectat de fapte de corupţie.

19 feb. 2013, 08:43
Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, apropiat al lui Mazăre, RIDICAT de procurorii DNA

Valentin Preda a fost dus pentru audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un caz în care se fac cercetări privind posibile fapte de corupţie legate de anumite contracte.

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat că există o anchetă a procurorilor DNA în care ar fi vizat Valentin Preda, dar a precizat că nu s-au luat până acum măsuri preventive faţă de acesta.

„Confirm că este o anchetă a procurorilor anticorupţie în care ar fi vizat Valentin Preda şi că până în prezent nu s-a luat nicio măsură preventivă faţă de acesta”, a declarat Gabriela Balaban, reprezentant al Biroului de presă al DNA.

Valentin Preda este suspectat de posibile fapte de corupţie, iar biroul său de la minister a fost sigilat de anchetatori. Împreună cu Valentin Preda a fost ridicat de procurorii DNA şi şoferul acestuia.

Cei doi au fost ridicaţi în momentul în care se aflau în faţa sediului Ministerului Dezvoltării Regionale. Potrivit România TV, secretarul de stat avea asupra sa două plicuri, însă nu se ştie dacă acestea conţineau acte sau bani.

Potrivit unor surse, reţinerea demnitarului a provocat agitaţie printre angajaţii Ministerului Dezvoltării, România TV transmiţând informaţia că mai mulţi funcţionari au părăsit clădirea având asupra lor documente.

Valentin Preda, fost consilier al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mai 2012, pe vremea ministrului Ovidiu Szilaghi.

Valentin Preda s-a ocupat de numirea managerilor privaţi la companiile TAROM SA şi CFR SA, iar până astăzi s-a ocupat de relaţia cu sindicatele.

Citeşte şi

Secretarul de stat Valentin Preda, DEMIS de premierul Victor Ponta

Preda a fost membru în Consiliul de Administraţie al CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (mai 2010 – mai 2012), director la SC RO-DE Parteners SRL (noiembrie 2009 – ianuarie 2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (februarie – octombrie 2009), inspector de specialitate la Autoritatea Navală Română (noiembrie 2002 – ianuarie 2009), ofiţer de port la Inspectoratul de Stat al Navigaţiei Civile – Căpitănia Zonală Constanţa (iunie1993 – noiembrie 2002) şi personal navigant la Compania de Navigaţie Navrom, Romline Constanţa (iunie 1989 – iunie 1993).

Preda a absolvit Facultatea de Drept şi Administraţie Publică Constanţa din cadrul Universităţii „Spiru Haret” (2011), Academia Navală „Mircea cel Bătrân” (2003), Facultatea de inginerie şi management agroturistic – Bioterra din cadrul Universităţii de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (2000), potrivit CV-ului postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Conform declaraţiei de avere din mai 2012, depusă la preluarea funcţiei de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda nu deţine terenuri, apartamente sau case şi nici autovehicule.

Preda are două conturi, unul de 35.500 de euro şi celălalt de 23.000 de lei şi a acordat mai multe împrumuturi în nume personal, unul de 634.807 lei către SC Ro-De Parteners SRL, altul de 148.700 de euro către SC Rhein Main Vertriebs, iar celălalt de 15.000 de lei către o persoană fizică.

În ultimul an fiscal, Valentin Preda a avut venituri de peste 23.000 de lei din funcţia de consilier la Primăria municipiului Constanţa, 2.680 de lei în calitate de consilier juridic la un notar public şi 694 de lei din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.