Seceta păgubeşte agricultorii cu aproape un miliard de euro

După 50 de zile fără ploaie, recolta de porumb se anunţă a fi un dezastru. Fermierii români spun că se vor înregistra pierderi de până la un miliard de euro. Totul, în condiţiile în care, cu mai puţin de trei luni înainte de momentul recoltei, agricultorii anunţă reduceri importante, de circa 30-40%, pentru producţia de porumb. Nu este însă singurul semnal de alarmă. Reprezentanţii din industria alimentară spun că, din toamnă, ne aşteaptă preţuri mai mari la alimente.

RomaniaTV.net
18 iul. 2012, 07:23
Seceta păgubeşte agricultorii cu aproape un miliard de euro

Fermierii români spun că anul acesta vom avea o producţie de porumb la nivelul de 60% din cea de anul trecut din cauza temperaturilor ridicate din primăvară şi vară, informează România TV. Micşorarea producţiei de porumb se poate traduce printr-o pierdere de 1 miliard de euro, potrivit calculelor zf.ro.

Nu doar culturile de porumb vor fi afecatate, ci şi culturile de floarea soarelui, pentru care agricultorii aşteaptă pierderi similare. Dacă producătorii vor suporta pierderi, cumpărătorii ar trebui să se aştepte la scumpiri.

Reprezentanţii din industria alimentară spun că din toamnă preţurile la cereale vor creşte, iar acest lucru va însemna majorarea preţurilor la alimente, respectiv la carne, lapte, ulei. Măriri de preţ s-ar putea înregsitra şi la carburanţi şi alcool. Pe de altă parte, ministrul agriculturii Daniel Constantin spune că nu ar trebui să ne aşteptăm la o creştere a preţului la pâine, deoarece din această toamnă se vrea introducerea de TVA de 9% la produsele de panificaţie.