Seceta ar putea creşte preţul porumbului: Lipsa ploilor a afectat o parte din producţie

Seceta ar putea creşte preţul porumbului. Temperaturile ridicate şi lipsa ploilor au compromis deja o parte din producţie. Specialiştii spun că există riscul ca recolta să fie la jumătate faţă de anii trecuţi. La Vaslui nu a mai plouat din luna mai. Micii agricultori sunt deja îngrijoraţi că vor rămâne cu hambarele goale.

RomaniaTV.net
21 iul. 2012, 05:47
Seceta ar putea creşte preţul porumbului: Lipsa ploilor a afectat o parte din producţie

Ţăranilor nu le-a mai rămas decât speranţa că ploaia nu îi va ocoli, deşi de aproape trei luni ei nu au mai văzut strop de apă.

Recoltele mici din acest an ar putea duce la creşterea preţurilor la alimente. În luna mai de exemplu, o tonă de porumb era cotată cu 180 de euro, iar acum specialiştii spun că nu ar fi exclus ca preţul de recoltare să ajungă la 235 de euro. Marii fermieri spun că o soluţie ar fi reducerea TVA-ului.

„Alimentele, trebuie clar produsele cele curente, pâine, carne, lapte, preparate, trebuie să se reducă TVA-ul la 5%- maxim 9%. Cei care vin de la organismele financiare internaţionale ştiu un singur lucru: să adune banul”, a declarat omul de afaceri Adrian Porumboiu.

În judeţul Vaslui sunt cultivate cu porumb peste 90.000 de hectare. Reprezentanţii Direcţiei Agricole susţin că 30% din suprafaţă este afecatată de secetă.