Se caută papă: Cine sunt posibilii succesori ai papei Benedict al XVI-lea VIDEO

Anunţul papei Benedict al XVI-lea că se retrage din funcţie a născut un val de speculaţii în legătură cu cine va prelua frâiele Bisericii Catolice. Unii analişti spun că ar putea fi timpul pentru un prim papă din afara Europei, poate chiar din America Latină, informează România TV.

12 feb. 2013, 07:15
Se caută papă: Cine sunt posibilii succesori ai papei Benedict al XVI-lea VIDEO

Ultimii doi suverani pontifi, polonezul Ioan Paul al II-lea şi germanul Benedict al XVI-lea, au fost primii papi care nu au fost italieni. Acum, cardinalul Peter Tuckson, din Ghana, se numără printre favoriţi. Şeful Biroului pentru pace şi justiţie de la Vatican, în vârstă de 64 de ani, pledează pentru mai multă conştiinţă socială în Biserică. De asemenea, el s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o reformă financiară mondială, însă a arătat la un sinod recent un clip video care critică musulmanii, ceea ce l-ar putea face nepotrivit pentru Sfântul Scaun.

Un alt candidat important este cardinalul Vienei, Cristof Şoenborn, un fost elev şi aliat al lui Benedict al XVI-lea. Şi Timothy Dolan, cardinalul Statelor Unite, este o voce importantă a catolicismului. Umorul şi energia sa au impresionat Vaticanul. Însă stilul său, uneori prea direct, ar putea fi prea „american” pentru unii.

Pe continentul latino-american, cel mai puternic candidat este cardinalul brazilian Odilo Pedro Şerer. El este privit drept un conservator în ţara sa, însă drept un moderat în restul lumii.

Între timp, Biserica italiană mizează pe arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola. Expert în bioetică, el are şi relaţii bune cu musulmanii. Cu toate acestea, discursurile sale sunt adesea greoaie, în timp ce cardinalii ar putea căuta un orator carismatic.

Cardinalii mai tineri de 80 de ani se vor reuni la Vatican până la sfârşitul lunii martie. Ei se vor izola în Capela Sixtină, unde vor alege prin vot secret următorul papă.