ŞCOLI ÎNCHISE în zonele afectate de viscol din Moldova. Vezi unde nu se ţin cursuri luni

ŞCOLI ÎNCHISE ÎN MOLDOVA. Din cauza ninsorilor şi viscolului, peste 1.100 de şcoli şi grădiniţe din judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava, Vaslui şi Neamţ şi-au suspendat luni cursurile, a anunţat Ministerului Educaţiei.

16 dec. 2012, 09:34
ŞCOLI ÎNCHISE în zonele afectate de viscol din Moldova. Vezi unde nu se ţin cursuri luni

Potrivit datelor transmise Ministerului Educaţiei de către inspectoratele şcolare judeţe, activitatea unităţilor de învăţământ din cinci judeţe este afectată de condiţiile meteorologice improprii. 160.701 elevi şi preşcolari au fost afectaţi de închiderea şcolilor.

Astfel, în judeţul Botoşani au fost suspendate cursurile în toate cele 538 de şcoli, în judeţul Iaşi s-a decis suspendarea activităţii în cele 495 de unităţi de învăţământ din mediul rural, în timp ce în Neamţ, în şapte şcoli nu se susţin ore la clasă.

În Vaslui, Un număr 64 de şcoli şi un liceu şi-au suspendat cursurile cel puţin pentru o zi, în condiţiile în care atât elevii, cât şi cadrele didactice nu au putut ajunge la unităţile de învăţământ din cauza drumurilor blocate. Toate şcolile închise sunt din 23 de comune ale judeţului, în total fiind afectaţi 6.554 de elevi.

Şcolile închise luni şi în zilele următoare, după caz, vor recupera orele pierdute în semestrul al doilea, au decis oficialii ISJ Vaslui, printr-un program stabilit de fiecare unitate de învăţământ în parte.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că din cauza fenomenelor meteorologice din ultimele 48 de ore au fost închise 99 unităţi şcolare cu 13.814 elevi şi preşcolari.

Astfel, au cursurile suspendate 47 de şcoli cu 11.763 elevi şi 52 de grădiniţe cu 2.051 preşcolari din municipiul Fălticeni, Bălăceana, Drăgoieşti, Horodniceni, Buneşti, Bilca, Dorneşti, Milişăuţi, Satu Mare, satul Pleşeşti din comuna Vultureşti, Hârtop, satul Bereşti comuna Hânţeşti, Bălcăuţi, Vadu Moldovei, satul Oniceni din comuna Forăşti, Măriţei – Dărmăneşti, Şcoala 3 din Baia, Fântâna Mare şi din satul Baineţ din comuna Muşeniţa, potrivit Mediafax.

Prefectul a spus că aceste localităţi au solicitat închiderea şcolilor pentru luni, iar hotărârea a fost luată de fiecare primar împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă, cu anunţarea prealabilă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Duminică seară, Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava aprobase suspendarea cursurilor în 28 de unităţi şcolare din care zece în municipiul Fălticeni, dar cu menţiunea că, în funcţie de evoluţia vremii, primarii şi comisiile locale pentru situaţii de urgenţă, vor putea decide suplimentar suspendarea cursurilor în localităţile respective.

Potrivit MECTS, inspectoratele şcolare judeţene pot lua decizia de a suspenda activitatea unităţilor de învăţământ acolo unde condiţiile meteorologice improprii o impun. Cursurile care nu au fost efectuate vor fi recuperate ulterior, după un grafic propus de şcoli şi aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

Într-o intervenţie la România TV, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a cerut „responsibililor de la nivel judeţean, inspectoratelor şcolare şi directorilor de şcoli să nu expună copiii şi în situaţia în care drumurile sunt nesigure să suspende cursurile pentru că orele acelea se pot recupera în zilele de sâmbătă”.

„Trebuie să protejăm copiii şi să nu-i punem în situaţii dificile. Inspectoratele şcolare decid dacă suspendă cursurile, apoi ne informează şi pe noi la minister. Cursurile ar putea fi suspendate şi în Vaslui, pentru luni”, a mai spus Ministrul Educaţiei.

În judeţul Vaslui, prefectul a solicitat ajutorul armatei, după ce zeci de maşini au rămas blocate pe DN 24A, Vaslui – Iaşi.

Meteorologii au emis, duminică, o avertizare COD GALBEN de ninsori şi viscol, valabilă până luni, la ora 20.00, pentru şase judeţe din Moldova.  Judeţele aflate sub COD GALBEN de ninsori şi viscol sunt Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ.